הביטו בתמונה: האם הבחורה מסתובבת עם כיוון השעון או נגד כיוון השעון? מסתבר שחלקנו רואים אותה מסתובבת עם כיוון השעון וחלקנו נגד כיוון השעון. אם נתבונן מספיק זמן ובסבלנות, היא גם תשנה כיוון...
אחרי מלחמת ששת הימים ומלחמת ההתשה, על כל הקושי והאובדן שבהן, כתב אריק איינשטיין שיר עצוב ומנחם, "שיר שאחרי המלחמה".
לפני 40 שנה, בשנת 1984, התבקש רמי קידר לכתוב שיר לאירוע חגיגי לרגל מלאת 30 שנה לעליית היהודים הקוצ'ינים מהודו לארץ. רמי קידר כתב שיר שהולחן על ידי אוני אבירם וקרא לשיר "ארץ חרבה". השיר בוצע בטקס ולא התפרסם.
סתיו בפתח, מלחמה ארוכה וקשה, תקוות לעתיד טוב יותר. נשמע מוכר? לא רק היום, זה היה גם בזמן ההפוגה הראשונה בסתיו 1948 במלחמת העצמאות.
יש לחן אחד בזמר העברי שחוברו לו שני שירים שונים. הלחן של יוני רכטר והמלים של גרסה אחת של ענת גוב ויוני רכטר, שבוצעה לראשונה על ידי גידי גוב, והגרסה השניה נכתבה על ידי עלי מוהר ובוצעה לראשונה על ידי עלי מוהר ובתו שרון מוהר.
לפני ימים אחדים נפרדנו מאיש הרדיו והפזמונאי יובב כץ.כארבעים משיריו של יובב כץ הולחנו וחלק מהם הפכו לנכסי צאן ברזל בזמר .העבר, כמו השיר מלכות החרמון וגם בתי את בוכה או צוחקת.
שירה של נעמי שמר, "הלאה" מתאר מצב בו נערמים קשיים אבל קורא להמשיך וללכת הלאה, מבלי להתייאש. אני נרגיש ששיר כזה מתאים למצבנו...
יותר משנה חלפה מאז שנפרדנו מיהונתן גפן, ואני, לאחר מחקר מקיף ואיסוף חומרים, הכנתי הרצאה מזומרת לה אני קורא "יהיה טוב - חייו ושירתו של יהונתן גפן". לרגל השקת ההרצאה אספר לכם על השיר הנפלא אתם זוכרים את השירים שממצה את חווית הנעורים בנהלל ומביע את השפעת המלחמות על אישיותו ויצירתו של המשורר.
לאחרונה אני שומע שוב ושוב ברדיו את פנינה בורנשטיין, מנהלת הקהילה בקבוץ כפר סאלד מספרת על הקשיים של אנשי הקיבוץ היושב בעמק החולה ונמצא כמה מאות מטרים מעבר לקו שנקבע בתור "תחום הפינוי", ולכן האנשים יושבים בקבוץ בתנאי מלחמה ולא מקבלים סיוע או הכרה. לכבודם אספר הפעם על שני שירים מצחיקים על הקבוץ.
המלחין דוד זהבי כתב לאימה של המשוררת חנה סנש במכתבו אליה בשנת 1976: "אחד השירים היפים ביותר שכתבתי בימי חיי הוא השיר 'הליכה לקיסריה' ואודה על האמת, בשעה שהלחנתי את השיר תוך כדי כתיבתו - זלגו עיני דמעות. יש גם אומרים כי הוא השיר היפה ביותר בין שיריי".
לפני שבוע נפרדנו מכלת פרס ישראל, נעמי פולני, שנפטרה בגיל 97 וזכתה לכינוי "האמא של הלהקות הצבאיות", אבל היתה הרבה יתר מזה. נעמי פולני שהקימה את להקת התרנגולים, להקה שהשפיעה רבות על תרבות הזמר הישראלי, שילבה בתוכנית את זמר אהבה לים שיר מוכר, אבל הסיפור שמאחוריו פחות ידוע.
יש שירים מרגשים, יש שירים עצובים, יש שירים ושמחים וישנם גם שירים מצחיקים. שירים מצחיקים, שלא כמו בדיחות מוצלחות, לא גורמים לנו להתפקע בצחוק מתגלגל, אבל כששיר נכתב עם הומור טוב הוא בהחלט יכול לשעשע. מתוך המופע "למה צחקה מיכל - שירי הומור בזמר העברי", אביא הפעם שני שירים הומוריסטיים של אחד היוצרים המצחיקים ביותר, דני סנדרסון.
בחודש נובמבר נפרדנו מאליהו הכהן ז"ל, חוקר הזמר העברי, והבטחתי שאביא מסיפוריו, והנה הראשון.
בשנת 1938 נסע זרובבל גלעד, איש קבוץ עין חרוד ומחבר המנון הפלמ"ח, בשליחות המפעל הציוני לפולין, שם נפגש עם נוער יהודי כדי לספר להם על ארץ ישראל ולעודד אותם לעלות לארץ.
"נֵס לֹא קָרָה לָנוּ - פַּךְ שֶׁמֶן לֹא מָצָאנוּ." כותב המשורר אהרון זאב (שחתם רק בשם "זאב") כשהיה מורה בבית החינוך של זרם העובדים, לקראת מצעד חנוכה.
בימים קשים אלה, כשהעם מגוייס למאבק קיומי מול טרור נורא, ולכל אחד מאיתנו יש אנשים קרובים המגוייסים למילואים ונלחמים על שלומנו, עלתה בראשי שורה מתוך שיר שכתב אבינועם קורן לפני למעלה מחמישים שנה: "וְתֵן שֶׁיַּחֲזֹר שׁוּב לְבֵיתוֹ, יוֹתֵר מִזֶּה אֲנַחְנוּ לֹא צְרִיכִים".
מצאתי פוסט אודות השיר הזה שפרסם שדר הרדיו דני אדלסון, ואני מביא אותו כאן כלשונו.
כשמדברים על שירי מלחמת יום הכיפורים מציינים לרוב את שירה ההיסטורי של נעמי שמר "לו יהי", שיר שאכן פורסם בזמן המלחמה אבל למעשה נכתב לפני מלחמת יום הכיפורים, ללא קשר אליה, בניסיון לתרגם, או "לעברת" את השיר Let it be של החיפושיות. שיר שנכתב ממש בזמן המלחמה, ומבוסס על גלויה ששלח משדה הקרב החייל גיורא אליגון, לאחותו בעורף, תלמה אליגון.
ביום הראשון בספטמבר, שלום חנוך היה נרגש, אני מניח. לא רק בגלל תחילתה של שנת הלימודים, אלא בעיקר, אולי, כי בתאריך הזה חל יום הולדתו. שלום חנוך נולד בתאריך 1.9.1946 בקיבוץ משמרות שם גדל והתחנך, ושם כנראה עוצבה דמותו כזמר ויוצר מהשורה הראשונה. לכבוד יום הולדתו של שלום חנוך אביא הפעם שיר שכתב בנעוריו, והתפרסם רק כשהגיע לגיל 57.
חברתי בפייסבוק, שושן רותם, העלתה תמונות של רכב "דואר נע" ישן ושאלה מי יודע היכן ניצב הרכב. אני ידעתי והחלטתי לספר גם לכם.
במלאת שנה לפטירתו של צביקה פיק אני מביא הפעם פוסט נפלא על צביקה פיק ועל השיר נאסף תשרי שפורסם בקבוצת "אתם זוכרים את השירים" בפייסבוק על ידי שדרן הרדיו Dany Edelson.
בשנות החמישים ניהלה אשת בוהמה תל אביבית רומן סוער עם גבר נשוי. הגבר האהוב הבטיח לה שיעזוב את אשתו עבורה. אבל כשנודע לו שאשתו בהריון החליט לא לפרק את נישואיו, ולהגר לארה"ב עם משפחתו. כשנפרד מהמאהבת הבטיח לה בדמעות שישלח לה מכתבים. מכתבים היא לא קבלה, ורק אחרי 20 שנה הבינה למה.
את השיר "קפה אצל ברטה" שר יגאל בשן, את המלים כתב אהוד מנור ואת הלחן נתן כהן שהיה חבר בלהקת הנשמות הטהורות. אז מי היא ברטה? על מי נכתב השיר? ואיך קשור אליו מיודענו צדי צרפתי?
את השיר "את חירותי" ששרה חוה אלברשטיין למילים שתרגם יורם טהרלב שרים לפעמים בחגים הקשורים לחופש ושחרור, כמו יום העצמאות ופסח. אבל מסתבר שהשיר הזה מדבר דווקא על ויתור על חופש, וכניסה מרצון לכלא... ועוד איזה כלא.
"אלה אלה, תגידו לי מה קורה לה, מה הבחור עושה לה, היא עוד ילדה קטנה". מי היא אלה המסכנה ששלום חנוך צופה לה הסתבכות ביחסים עם אהובה? מסתבר שזו בכלל לא אלה, אלא מישהי אחרת שכולנו מכירים ואוהבים.
נעמי שמר ז"ל, בת התנועה הקיבוצית, הלכה בבגרותה ימינה בדעותיה הפוליטיות, ועל כך גם הצהירה וגם רמזה בכמה משיריה. השיר "תלבשי לבן" בו מוזכרות בחירות, נכתב בשנת 1984, בה, אכן, התקיימו בחירות. האם זה שיר פוליטי המדבר על אותם בחירות?
השיר "לא אני הוא האיש" הולחן על ידי משה וילנסקי וגם על ידי רוני וייס אבל הצליח מאוד רק כשבשנת 1978 הלחין אותו צביקה פיק והוא שולב בתקליט "מוזיקה". בשנת 1979 הושמע השיר ברדיו והצליח מאוד במצעדי הפזמונים. סיפורו של השיר שכתב אלכסנדר פן במאמרון זה
בחודש אוגוסט נפרדנו בעצב מהמוזיקאי והזמר צביקה פיק. לזכרו אביא את סיפורו של השיר אלף נשיקות שכתבה גרושתו מירית שם אור על פי מכתב שכתב אבשלום פיינברג בשנת 1910 לאהובתו, והלחין צביקה פיק ז"ל.
השיר "קיץ אחד של כושר"הוקלט על ידי יהורם גאון בשנת 1966 במסגרת תקליט בו היו ארבעה שירים לעונות השנה - קיץ, סתיו, חורף ואביב. כל השירים חוברו על ידי יוסי גמזו והולחנו על ידי סשה ארגוב. אבל מסתבר שגם מרדכי זעירא הלחין את השיר.. הכיצד?
מונטנגרו היא מדינה קטנה בדרום הבלקן בעלת שטח של 13812 קמ"ר (ישראל 22072 קמ"ר) ואוכלוסייתה מונה כ- 628,000. תושבים (בישראל כ- 9.5 מליון) והיא נמצאת בדרום הבלקן לחוף הים האדריאטי. יצאנו ארבעה זוגות למונטנגרו, שכרנו יאכטה לשבוע ונהננו מאוד!
אינסטינקט הוא "יצר או התנהגות מולד", כלומר פעולה התנהגותית הבאה באופן אוטומטי, כמו למשל רתיעה במצב של פחד פתאומי, משיכה מינית, העדפת מזון עשיר באנרגיה, וכדומה. לעתים האינסטינקט פועל בניגוד להגיון או לשיקולי רווח והפסד מידיים.
שיריו של חיים חפר הפכו לפסקול של מלחמת העצמאות, לדוגמא: בין גבולות, בת שבע, דודו, הוא לא ידע את שמה, היו זמנים, הי דרומה, הקרב האחרון, רבותי ההיסטוריה חוזרת, צ'יזבאט, הפינג'אן ועוד רבים אחרים. את השיר "הן אפשר" כתב חיים חפר במטה הפלמ"ח ביפו...
ונשאלת השאלה - מה הקשר בין התייש לבין המקל והסרגל?
בשנת 1943, כשמלחמה נוראה מתחוללת באירופה ויהודים מרחבי העולם מבקשים להגיע לארץ ישראל, הוקם המוסד לעלייה ב', מה שמוכר לנו כמי שהפעיל את ההעפלה, בעיקר בספינות מעפילים אל מול השלטון הבריטי בארץ. פעילות נוספת ופחות מוכרת היתה עליה בדרך היבשה בצפון הארץ, שבוצעה על ידי ה"חוליה היבשתית" של הפלמ"ח ובה שירת גם חיים חפר.
יחודו של המין האנושי שהפך למין המשפיע ביותר על האקולוגיה של כדור הארץ כולו מעלה תעלומות וחידות רבות לגבי מהלך האבולוציה שלו. אחת התעלומות היא בעניין התובנה, התקשורת, פיתוח המוח והעדיפות הקוגניטיבית שלו. מה היה הגורם הסביבתי שאפשר התפתחות מיוחדת כזאת?
תרצה (תיתה) רבינוביץ', חברת קיבוץ חצרים, נהגה לצאת מדי בוקר על אופניה ל"רכיבת שחרית". בערב חג הסוכות 1976 פגע בה רכב צבאי בכביש בין חצרים לבאר שבע ותרצה נהרגה.. בת 40 היתה במותה. על השיר המיוחד שנכתב לזכרה - במאמרון הזה
לאחרונה שלח לי אילן אלגרבלי תמונה שצילם מרחפן מעל אנדרטת אבשלום פיינברג על נחל חדרה, וגיליתי שם דבר מעניין. אבשלום פיינברג, איש מחתרת ניל"י, יצא בינואר 1917 עם חברו יוסף לישנסקי, לחבור אל הכוחות הבריטיים בסיני כדי להביא להם ידיעות מודיעיניות לקראת כיבוש ארץ ישראל מידי העות'מנים.
עם כניסתו של החופש הגדול אני תמיד נזכר בשיר שלמדנו בכתה ב' אצל תרצה המורה. השיר הוא "ריח דבש וריח מנטה" שמלווה אותי מאז כל פעם שיוצאים לחופש. שיר תמים על חבורת ילדים שיושבים על החוף מסביב למדורה ורוקמים חלומות...
המשורר נתן אלתרמן אהב לכתוב על כפר סבא. המושבה שנוסדה בשנת 1903 נחשבה למושבה קטנה, ונתפסה כמושבה מסורתית, קרובה (אך רחוקה מספיק) מתל אביב ומייצגת את מושבות העליה הראשונה (להבדיל מהקיבוצים והמושבים שנקראו "ההתיישבות העובדת"). אז הנה סיפור על שיר, אהבה אסורה וסוף טראגי..
בהרצאה על הדרך בה השתלט המין האנושי על העולם, אני מציין שלושה גורמים שאפשרו את ההשתלטות: דמיון, רכילות וניצול.
הפעם אתרכז בנושא הניצול - האם באמת אנו מנצלים את הצמחים החקלאיים וחיות המשק, או שהם מנצלים אותנו?.
לאחרונה משמשת המילה "חייזרים" לתאור קבוצת אנשים משונים, שפועלם ודעותיהם שונים משלנו. חייזר הוא מי שהגיע אלינו מעולמות אחרים בהם התרבות והמנהגים שונים מאוד משלנו. הביטוי הזכיר לי (אגב, גם למאיר שלו בטורו השבועי) שיר של נתן אלתרמן אנשים אחרים משונים מאוד - אנשי העליה השניה.
ישבתי לי בבית הקפה בבית החולים, שם כולם מצווים לעטות מסכות מגן. רוב הסועדים השמיטו את המסכה אל הסנטר כדי לאכול, אבל אחד מהם הרים את שולי המסכה מעלה וגילה את פיו תוך כיסוי פתח האף. אז איך כדאי לאכול עם מסכה?
יהודה פוליקר מזכיר לנו, בשירו של יעקב גלעד, כי בשנת 1950 ירד שלג בתל אביב-יפו, אירוע שזקני תל אביב זוכרים היטב.
"שנת חמישים סוף דצמבר בחוץ מלחמת רוחות השלג צנח כאן לפתע לבן, מזכיר לי נשכחות"
בתחפושות פורים, שודדי הים תמיד מצויידים בוו במקום כף יד שמאל, תוכי על הכתף ורטייה על העין. ירון לונדון כתב בשירו "לו הייתי פיראט" את השורות: "לו הייתי פיראט אז עיני האחת לראותך היא תיטיב מן השתיים" הרי לא יתכן שכל כך הרבה שודדי ים נפגעו בעין בקרבותיהם. מדוע הם עונדים רטייה?
סיפורם של שני השומרים שנרצחו בשדות יוקנעם, יואש זולר ויצחק קליצ'בסקי.
השיר "פירות חמישה עשר" הידוע גם בשם "שלג על עירי" נכתב על ידי נעמי שמר למחזה "מסעות בנימין השלישי", אבל סיפורו מתחיל זמן רב לפני כן.
כשראיתי ושמעתי לראשונה את הסרטון המצורף עלה בדעתי הביטוי "קול המון כקול שדי". תהיתי מה מקור הביטוי, עברתי לאתר של קורקונדציה לתנ"ך ולא מצאתי שם ביטוי כזה
בשיר הראשון שאריק הקליט כסולן, עוד במסגרת להקת הנח"ל, נפלה טעות שהציקה לו שנים רבות
בהופעה שערכתי השבוע בפני גמלאי אוניברסיטת חיפה, שרנו משירי נעמי שמר ואני אף הפלגתי בסיפורים אודותיה. לקראת סוף המופע נגשה אלי תמר מגדל וספרה לי על המפגש שהיה לה עם נעמי שמר לפני 57 שנים..
בערוץ 10 מצאו נוסחא מנצחת: "עד סוף העולם", תחרות משימות בה מתחרים זוגות גרושים כאשר הפרס ינתן לילדים המשותפים. איך זה קשור לאינסטינקטים אנושיים? במאמרון הבא
Tivonet