מנגנון ניתוח התמונה במוחנו הוא משוכלל מאוד מאוד, ופּוּתח במהלך עשרות מליוני שנות ברירה טבעית שהביאו להגברת היעילות של מערכת הראיה. התבוננו בתמונה משמאל. מה כתוב בה?
האומנם? כתוב כאן SHADOW? הביטו שוב, אתם בטוחים?
חישבו שוב, באמת?
האם אינכן מבחינים בעובדה שאין כאן באמת אותיות של המלה SHADOW. מה שאתם רואים הוא רק הצל של המלה. התבוננו היטב, החלקים השמאליים ועליונים של האותיות אינם מוגדרים בקו, הם פתוחים למרחב....
אז למה כל כך ברור לנו שכאן כתובה המלה SHADOW ?
החיים בטבע קשים, וזה שמצליח להבין בצורה הנכונה ביותר את אשר לפניו, סיכוייו לשרוד גבוהים משל אחרים. הבנת התמונה במוחנו מתבססת על תבניות מוכרות שראינו בעבר ואף הבנו אותן. במנגנון התפישה (Perception) שלנו אנו מצליחים להבין את אוסף הצורות והצבעים ששולחת אליו העין (או העיניים, אצל רובכם).
אבל המנגנון משוכלל יותר! הוא מסוגל, לא רק לזהות תבנית מוכרת, אלא גם במקרים רבים לזהות את משמעותו של חלק מהתבנית, כמו במקרה שהצגתי בו נראה רק הצל של המלה.
חשבו על איילה הניצבת אל מול גזע עץ גדול ורואה בצידו האחד ראש של זאב ובצידו השני זנב של זאב. אם לא תהיה לאיילה היכולת להבין שמאחורי הגזע עומד זאב שלם, סיכוייה לשרוד נמוכים ביותר.
זו הסיבה שלעתים, כשאנחנו רואים צורה מסויימת, היא מקבלת משמעות מורכבת יותר ממה שהיא באמת. למשל, בתמונה משמאל רוב האנשים יראו משולש לבן, או אולי אפילו חץ או ארז לבנון. אבל מה באמת מצוייר שם?
מה שמצוייר כאן זה שלושה פָּאק-מֶנִים, כן, שלושה עגולים בהם חסרה גזרה. המשולש הלבן הוא פרי דמיוננו. בנסיון מאומץ לגלות משמעות בתמונה במוח בוחר במשולש או החץ או בארז, כי לשלושה פאק-מנים אין משמעות רבה במציאות בה אנו חיים.
אז בפעם הבאה שתראו מציאות, תזכרו שהמוח דואג להשלים את התמונה לדבר בעל משמעות עבורינו.
עוד בנושא זה במסגרת ההרצאות המוגשות על ידי ד"ר איתי פלאות ובעיקר ההרצאה תעתועי ראיה - הרצאה אינטראקטיבית ומפתיעה
ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119