נס לא קרה לנו? אנו נושאים לפידים

השיר "אנו נושאים לפידים" הוא שיר יוצא דופן בין שירי החנוכה.  השיר נכתב לכבוד הצגת חנוכה שהועלתה בבית החינוך של זרם העובדים בשכונת בורוכוב שבגבעתיים, בערך בשנת 1936.

בתקופה זו נחשב חג החנוכה לחג לאומי חשוב מאוד. בתנועת העבודה, כמו גם בזרמים ציוניים אחרים, ראו בו סמל לגבורה ולגאולה של עם ישראל, המהוות השראה לציונות ותקומת עם ישראל בארצו בעת החדשה.

התנועות הציוניות ששאפו ואף הגשימו את מפעל ישוב ארץ ישראל, התנהלו באווירה חילונית, ולכן ראו את הגאולה לא כהתגשמותה של הבטחה אלוהית אלא כתוצאה של מאמץ ועבודה קשה.  אפילו אנשי תנועת ביל"ו מהעליה הראשונה קראו לתנועתם על פי הפסוק מספר ישעיהו פרק ה': "בֵּ֖ית יַֽעֲקֹ֑ב לְכ֥וּ וְנֵֽלְכָ֖ה" (ראשי תיבות ביל"ו) והשמיטו את המשך הפסוק "בְּא֥וֹר יְהוָֽה", כי חשיבות ההגשמה היתה במעשה האנושי ולאו דווקא בכוח האלוהי, כמו שאמרה פעם ד"ר רינה חבלין, ראשת החוג ליהדות במכללת אוהלו: "תנועת העבודה הוציאה את אלוהים לפנסיה".

בבית החינוך של זרם העובדים בשכונת בורוכוב שבגבעתיים היה נהוג בכל שנה להעלות הצגה, אתה הצגה,  במסיבת חנוכה, באמפי-תאטרון שנקרא המכתש. ההצגה היתה מוצגת על ידי תלמידי המחזור הבוגר.  בשנת 1936 התבקש המחנך, אהרון זאב, לכתוב שיר סיום להצגה לתמונה האחרונה בה חוזרים במכבים למודיעין עטורי ניצחון. אהרון זאב חיבר את השיר והמלחין מרדכי זעירא התבקש להלחינו.

 

אהרון זאב (בתמונה משמאל), שנולד בשנת 1900 בפולין, היה ציוני נלהב ובשנת 1925 עלה לארץ. תחילה הגיע לקבוץ דגניה ואחר כך עבר לתל אביב ועסק בחינוך. בהמשך הקים את חיל החינוך בצה"ל ואף כיהן כקצין חינוך ראשי השני בצה"ל.

את השיר אנו נושאים לפידים חיבר אהרון זאב ברוח תנועת העבודה. השיר הזה, מיוחד מכל שפע שירי החנוכה, בהיותו מתריס כנגד המסורת שעל פיה אירעו לישראל נסים שהצילו אותם מיד היוונים ואחרים. זאב אומר בדיוק את ההיפך: הוא מתאר את מעשי עם ישראל ותוצאותיהם, אז והיום, כחתירה עיקשת לעבר מטרה, ללא סיוע וללא נסים.

בתחילת השיר מתוארת הדרך הקשה (בלילות אפלים) והוא קורא לבני עם ישראל להצטרף למאמץ ולכמיהה המטרה המשותפת:

 "וּמִי אֲשֶׁר לֵב לוֹ
הַצָּמֵא לָאוֹר -
יִשָּׂא אֶת עֵינָיו וְלִבּוֹ אֵלֵינוּ
לָאוֹר וְיָבוֹא!"

אחר כך הוא מבטיח להולכים בלילה דרך קשה ומאמצת, ומסביר להם שאין לסמוך על ניסים:

נֵס לֹא קָרָה לָנוּ -

פַּךְ שֶׁמֶן לֹא מָצָאנוּ.
 לָעֵמֶק הָלַכְנוּ, הָהָרָה עָלִינוּ,
מַעַיְנוֹת הָאוֹרוֹת
הַגְּנוּזִים גִּלִּינוּ."

ובסוף הוא מסביר את ההצלחה והגעה ליעד במאמץ העצום והבלתי מתפשר

 "בַּסֶּלַע חָצַבְנוּ עַד דָּם -
וַיְּהִי אוֹר!" 

 

זאב שולל קיום ניסים ומעשי פלא אשר על פי המסורת הם חלקו של האל בהצלחה, ומסביר את כולה במאמץ המשותף

בבחינת "יגעת ומצאת תאמין".

 

בעבר ליווה השיר הזה את טכס הדלקת המשואות בהר הרצל בירושלים בהיכנס יום העצמאות. לפני מספר שנים הביעו אנשי המפלגות הדתיות את הסתייגותם מהשיר והוא הוחלף לשנים אחדות ב"שיר המעלות" המסורתי.


בשנים האחרונות, לאחר שלמיטב זכרוני הוחזר השיר לטכס, שוב הוחלפו המנגינות ולפחות בשלושת השנים האחרונות מנוגן ברקע הטכס השיר "האמיני יום יבוא" ועוד מנגינות של שירי לכת כמו זמר הפלוגות וכדומה.

 


חדש!! חדש!! חדש!!

הרצאה מזומרת - שרים ביחד - לחוגי בית, גמלאים, מועדוני זמר ומקומות עבודה


יהיה טוב - חייו ושירתו של יהונתן גפן

לפרטים והזמנות נא להתקשר לאיתי פלאות 052-2971119 או דרך דף צור קשר


שפע נושאים לשירה בציבור, הרצאות מזומרות, טיולים מזמרים, טיולים ברכבי שטח והרצאות על טבע האדם בהנחיית ד"ר איתי פלאות

לפרטים שלחו הודעה בצור קשר או התקשרו 052-2971119 

 


אולי יעניין אותך לקרוא גם על...

שירי אור ואש

שירי אור ואש

אור ואש מלווים את האדם משחר התרבות ועוד קודם לכן. אנשים יכולים לשבת ולהתבונן באש מבוערת זמן רב ולהגיע לתחושות נעימות של שלווה ונחת. האור בכלל משפיע על מצב הרוח על פי עוצמתו ומשך הזמן בו אנחנו חשופים אליו.


להמשך קריאה
טוב ללכת בדרכים - שירים לאורכה ולרוחבה של הארץ

טוב ללכת בדרכים - שירים לאורכה ולרוחבה של הארץ

"קום והתהלך בארץ" מציע לנו יורם טהר לב בשירו הידוע וכך גם נעשה. נטייל באתרים עליהם נשיר שירים ונספר סיפורים
להמשך קריאה
חוגי בית

חוגי בית

חברים בקבוצות של חוגי בית מתכנסים לרוב פעם בחודש לבילוי משותף. מכיוון שמדובר בדרך כלל באנשים משכילים מעל גיל 40 הבילוי הוא לרוב פעילות אינטלקטואלית תרבותית ברמה גבוהה.
להמשך קריאה
שירו של זייד - ולא

שירו של זייד - ולא "על גבעות שייח אבריק"

אלכסנדר זייד ואלכסנדר פן היו חברים בלב ובנפש למרות שהיו שונים זה מזה מאוד. אלכסנדר פן כתב שני שירים לזכרו של אלכסנדר זייד, האחד, הידוע, "על גבעות שייח-אבריק" והאחר שמעט נשכח "שירו של זייד". והפעם סיפורו של "שירו של זייד".
להמשך קריאה
שיר שמח בעקבות מקרה עצוב

שיר שמח בעקבות מקרה עצוב

בחודש מרץ 1954, ממש לקראת פורים, יצאו שני חברים, יעקב אורלנד ומרדכי זעירא, מחיפה לבלות בתל אביב. כשהגיעו השניים לתל אביב נגשו לבית הקפה החביב עליהם ומצאו את היושבים בו עטופים תוגה וצער..
להמשך קריאה

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet