אל צפירה יונתן התוודעתי לפני למעלה מעשר שנים בטיול שליוויתי בהדרכת מו"ד יעקב שורר ונגן הקלרינט אלכס אלברשטיין (אח של חוה). שרנו בכל התחנות כליווי להסבריו המחכימים של יעקב שורר וסיימנו את הטיול אצל צפירה במועדון לחבר בקיבוץ שריד.
המועדון היה מוכן לקראתנו עם שורות של כיסאות כשלפניהם רחבה "במה" מאולתרת שבצידה ניצב פסנתר וכיסאות לצפירה ולנגנים. אפריים (פרוייקה) רוזן במנדולינה, אילן קפלנר בפסנתר ועוד כמה נגנים בחליל, חצוצרה ועוד.
צפירה קיבלה אותנו במאור פנים, פתחה בקטע נגינת שיר משירי נתן יונתן, ואחר כך פינתה את המקום על ידי הפסנתר והחלה לספר על שיריו של "נתן" (במילעיל) ועל חלקה שלה ביצירת שירים רבים שמנגינותיהם מקורם ברוסיה. צפירה, שהיתה מורה למוזיקה, ליקטה אותם מחוברות תווים ישנות שמצאה בחנויות ספרים יד שניה בתל אביב.
צפירה נולדה בירושלים בשנת 1926 לבתיה ויוסף שה-לבן. אביה היה מחנך וחוקר ספרות ידוע, וצפירה אהבה להסביר את משמעות שמה, צפירה. צפיר בעברית הוא תיש, וצפירה היא עז (נקבת התיש) והשילוב עם שם המשפחה - שה-לבן, מצא חן בעיני אביה.
את נתן יונתן (אז קליין) הכירה צפירה כחניכה בקן השומר הצעיר בפתח תקווה בה היה נתן מדריך. במפגשים היתה מספרת על המדריך שהיה מלווה אותה לביתה לאחר הפעולות במשך תקופה ארוכה עד שהבינה מה הוא רוצה....
צפירה למדה בסמינר הקיבוצים ובאקדמיה למוזיקה בתל אביב ומאוחר יותר למדה ניצוח על מקהלות בארה"ב ואף השלימה תואר שני אותו יישמה בהנחיית קבוצות במפגשי הבעה באמצעות מוזיקה וספרות.
בשנת 1947 עברו נתן יונתן וצפירה שה-לבן לקיבוץ שריד ולאחר שנתיים התחתנו. שם גם נולדו שני בניהם, ליאור (1952) וזיו (1961). ליאור נפל ביום הראשון למלחמת יום הכיפורים וזיו מרצה על מוזיקה ותקשורת.
בסרטון המצורף תוכלו לראות את צפירה מארחת קבוצת מטיילים ומספרת להם על השיר "על ענפי שיטה".
בקישור זה תוכלו לראות מאמרון ישן שכתבתי על צפירה ועל השיר "שני אלונים" של נתן יונתן
עוד סיפורי שירים בדף "סיפורו של שיר"
שפע נושאים לשירה בציבור, הרצאות מזומרות וטיולים מזמרים בהנחיית ד"ר איתי פלאות
לפרטים והזמנו התקשרו: 052-2971119