במידעון אוגוסט 2015 סיפרתי בהקשר לפתרון חידת חודש יולי 2015 על קבר של אשה בשם מאשה שניצב ממש מאחורי פסל האריה השואג בתל חי ובפינתו חקוק השם "א. זיד". ביקשתי מקוראי פרטים על העניין ויעל קריספין הבלתי נילאית שפותרת את כל חידות המיידעון כבר שנים, התגייסה למשימה וערכה תחקיר מקיף ויש גם תוצאות!
אני עצמי נסעתי לתל חי, הזדמנות לטיול משפחתי באצבע הגליל, ביקרתי את הקבר ואף צילמתי אותו עבורכם (בתנאי תאורה לא אידיאליים), כך שהתמונות כאן הן שלי.
למי שהסיתות על המצבה לא ברור לו, זוהי מנורת שבעת קנים שכנראה נפלה ועשן נרותיה יוצר את השם "מאשה".
בכל אופן, יעל קריספין מצאה מאמר של קרני עד-נד משנת 2005 באתר הקיבוצים ובו מדובר על פסל האריה השואג ופרשיה הקשורה בו, ויש שם משפט אחד שבו כתוב: "כך היה עם קבר מאשה שמאחורי פסל האריה", במסגרת אזכור של כמה תעלומות בבית הקברות של כפר גלעדי. יעל לא התעצלה, יצרה קשר עם מוזיאון השומר הופנתה אל בתיה גיא, שהיתה מנהלת ואוצרת מוזיאון בית השומר.
וזה מה שבתיה סיפרה ליעל: מדובר בבחורה בשם מאשה מלר, חלוצה בת 20, שהגיעה לתל חי בקבוצה השניה לאחר המאורעות של 1920 (י"א באדר), שם הכירה בחור בשם משה גולד והתחתנה אתו. שמה של מאשה מופיע ברישומי כפר גלעדי, אבל שמו של משה גולד נעדר מהרשימות, כנראה מפני שהיה מתל חי, ולאחר החתונה מאשה עברה לשם לגור אתו בתל חי.
לאחר החתונה (כך אני מניח.. נו מילא) נכנסה מאשה להריון, ההריון היה קשה והיא התקשתה ללדת ונפטרה במהלך הלידה בצפת. מאשה והתינוק, שלא שרד את הלידה הקשה, קבורים יחד.
משה גולד, בעלה של מאשה, היה חבר של אלכסנדר זייד, שהיה אז חבר קבוץ כפר גלעדי ועבד ב"קבוצת הסתתים". שני החברים החליטו לבנות את המצבה יחד, ולכן אלכסנדר זיד חתם את שמו בפינת המצבה. למרות שבית הקברות של כפר גלעדי עבר כמה מחזורי שיפוץ, המצבה שבנו משה גולד ואלכסנדר זיד נשמרה בדיוק כפי שנבנתה במקור.
תודה רבה ליעל קריספין על התחקיר ולבתיה גיא על הפרטים ושיתוף הפעולה. אני בטוח שיעל לא תנוח עד שתברר עוד פרטים מרתקים על הסיפור המעניין הזה.