שלט בכניסה לגן
צילם: איתי פלאות
אני רוצה לספר לכם על אודות אתר מופלא שסיפר לי עליו ידידי, מורה הדרך הגלילי אמנון גופר. האתר,"גן יערני ארכיאולוגי" נמצא במתחם משרדי הקרן הקיימת לישראל כקילומטר מזרחית לצומת כברי, על יד בית הספר האיזורי.
מספרים שבעבר היתה שם משתלה שחדלה לפעול. ביוזמת ד"ר רפי פרנקל, ארכיאולוג מקיבוץ בית העמק, הובאו אל המקום שפע של שרידים של בתי בד עתיקים ליצור שמן זית. לרוב לא מקובל להעתיק שרידים עתיקים מהמקום בו נמצאו, אבל המקרה זה, מכיוון שבתי בד שהתגלו בשטח (בעיקר בית הבד בזבדי) נבזזו על ידי שודדי עתיקות, הוחלט לרכזם במקום ולשמור עליהם.
שלושת התוצרים העיקריים של חקלאות הבעל בארץ ישראל הם החיטה, הזית והענבים. שלושת תוצרים אלה דורשים טכנולוגיות מורכבות מעט כדי להפיק מהם את המיטב - טחנת קמח ליצור קמח מחיטה, גת יין ליצור תירוש מענבים ובית בד ליצור שמן זית.
בפארק היערני הארכאולוגי מוצגות הטכנולוגיות האלה, כאשר הדגש כאן מושם על יצור שמן זית בבתי בד עתיקים.
במקום תצוגה עשירה ומרתקת של מתקני יצור שמן זית ממקומות שונים בארץ.
גולת הכותרת הוא מתקן שלם שהובא מחרבת זבדי, בו בול עץ ארוך ועבה קבוע בין שתי אבנים מסותתות הניצבות זו מול זו ובכל אחת חריץ המאפשר בעזרת קרשים לקבוע את גובה קורת העץ (הבד, ראה בחלק הימני של התמונה מימין). בקצה השני של הקורה מתקן לתליית משקולות אבן גדולות וכבדות, כפי שניתן לראות בחלק השמאלי של התמונה מימין. בקרבת המקום בו מעוגנת הקורה נמצאת אבן שחלקה העליון משוטח עם חריץ היקפי. על האבן הזאת מניחים שקים עם זיתים מרוסקים ובהפעלת המשקולות הקורה לוחצת על השקים והזיתים, הנוזלים מהזיתים ניגרים אל החריץ ההיקפי ומשם אל אבני אגן בהם נצברים הנוזלים המורכבים משמן זית וממים עם מומסים שונים. את ההפרדה בין השמן והמים מבצעים אחר כך, אם על ידי ניקוז המים מפתח תחתון, או בעזרת איסוף השמן מהחלק העליון של הנוזל.
זה גם המקום לשבת בכיתת הלימוד המטופחת ולשיר שירי זיתים ושלום.
עוד על שירים, משוררים ומקומות ומה שביניהם בטיולים מזמרים ובמסגרת הרצאות מזמרות בהגשת ד"ר איתי פלאות.
ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119