לאחרונה החל משרד התיירות, בעידודה הנמרץ של אגודת מורי הדרך, לבצע פעילות אכיפה כנגד עבריינים המדריכים טיולים ללא רישיון מורה דרך. על פי החוק בישראל אסור להדריך קבוצת בוגרים, תיירים מחו"ל או מטיילים ישראלים, ללא רישיון מורה דרך (משרד החינוך נוהג אחרת ודורש ממדריכי טיולים לילדים קורס מקוצר ואזורי המקנה "תו תקן" להדרכת תלמידים בלבד). אנשים רבים שנתפסו מדריכים ללא רישיון נקנסו בסכום של -.3000 ₪ ושולחיהם, משרדי נסיעות וסוכנים, נקנסו בסכום של -.12000 ₪ (לחצו כאן לכתבה בנושא בYnet).
מהו מורה דרך?
כדי לקבל רישיון מורה דרך ממשרד התיירות על אדם להתקבל תחילה לקורס מורי דרך, דבר המותנה בתעודת בגרות, בראיון אישי ובתעודת יושר(!). הקורס אורך שנתיים ובו נלמדים במסגרת של 600 שעות לימוד ו- 83 ימי סיור נושאים רבים כמו היסטוריה של ארץ ישראל, גיאוגרפיה, דתות, זואולוגיה ובוטניקה, אזרחות וממשל ועוד נושאים הקשורים לידיעת הארץ. 83 ימי סיור ארוכים נפרשים על פני כל הארץ ממרומי החרמון ועד אילת מודרכים על ידי מיטב מורי הדרך המומחים לאזור הסיור ונושאיו. הקורס כולל גם הוצאת תעודת מגיש עזרה ראשונה.
בסיום הקורס נערכות שתי בחינות, האחת בכתב שבה נדרש ידע נרחב בידיעת הארץ וכן הפגנת כושר תכנון טיולים לקבוצות בעלות מאפיינים שונים, באזורים שונים בארץ ובנושאי התעניינות שונים.
המועמדים המצליחים במבחן (לרוב סדר גודל של 70-80%) מוזמנים למבחן בעל פה מול צוות בוחנים, שם הם נדרשים להגיש "קטע הדרכה" בנושא שהכינו מראש (הרצאה של 10-15 דקות) שעל לפיה יוכלו הבוחנים להתרשם מיכולת ההדרכה של המועמד, ואחר כך נערך סבב שאלות בהם עומדים הבוחנים על רמת הידע, שליטה בדרכי הדרכה וכושר הפרזנטציה.
מועמד העומד בהצלחה בשני המבחנים זוכה לרישיון מורה דרך. חידוש הרישיון מותנה בהשתתפות בהשתלמויות תקופתיות בתחומי הדרכה שונים.
למה מורה דרך?
מורה דרך מורשה עובר הכשרה רחבה ומעמיקה בתחומי ידע שונים ובמגוון דרכי הדרכה. נכון, בהחלט יתכן שאדם שאינו מורשה יהיה בעל ידע (לעתים אפילו ידע ייחודי) ויכולות הצגת הידע שיגרמו למטיילים הנאה רבה, אבל הזמנת מורה דרך מורשה מבטיחה כמה דברים נוספים:
-
כאמור, כשאתם מזמינים מורה דרך מורשה יש לכם בטחון מלא שהוא בעל ידע והכשרה רחבה ומעמיקה בתחומים הקשורים לידיעת הארץ, תרבות ישראלית, דתות בישראל ועוד. מורי דרך, מעבר לקורס ולהשתלמויות, לומדים עוד ועוד תוך כדי עבודה בשלבי ההכנה של המסלולים שבהם הם מדריכים.
-
מורה דרך, מעבר לידע והכרת נושאי ההדרכה, הוא בדרך כלל בעל ניסיון רב בארגון טיולים, מלאכה שאיננה פשוטה ופעמים רבות טיול עלול להשתבש עקב תכנון לקוי. מורה דרך יודע לתזמן את הטיול כך שתוכלו במסגרת הזמן לקיים את כל התכנית שהכנתם. מורה דרך מנוסה יכיר את הדרך וגם את מרכיביה: מקומות למנוחה, אכילה, מסעדות ובעיקר הוא מכיר את המקומות בהם יש שירותים ציבוריים לשימוש המטיילים. אל תקלו ראש בנושא זה, הוא מרכזי מאוד בכל טיול וחשוב יותר ויותר ככל שגיל המטיילים גבוה יותר.
-
מורה דרך מורשה יהיה מבוטח לרוב בביטוח אחריות מקצועית וביטוח צד ג'(מי שאינו מורה דרך מורשה אינו יכול להשיג ביטוח ראוי מסוג זה וגם אם הוא מצא מישהו שיבטח אותו, לא בטוח שהביטוח יעמוד למבחן בבית המשפט).
למה הביטוח חשוב? טיול, כל טיול, אתגרי פחות או יותר, מהווה עבור המטייל יציאה מהשגרה לפעילות מיוחדת. מצב כזה עלול לזמן תקלות, פציעות ואף גרוע מכך. בכל מקרה בו נפגע מטייל, נפילה בדרך, נקעים ושברים, עקיצות והכשות, וכל שאר מריעין בישין, יכול להיווצר מצב בו תוגש תביעה כנגד המדריך הנחשב לאחראי על תקלות כאלה. במצב כזה מדובר במקרים רבים בתביעות בסכומי כסף ניכרים. מדריך ללא ביטוח אחריות מקצועית וביטוח צד ג' יתקשה מאוד לפצות את המטייל התובע מהונו הפרטי. לעומת זאת הביטוח יאפשר לתובע לקבל את הפיצוי שנקבע לו מחברת הביטוח.
- פשוט עניין שליושר אישי ועמידה בחוקי המדינה. מדריך שאינו מורשה עובר על החוק ומזלזל בו, ואין כל בטחון שלא יזלזל בנושאים חשובים כמו מילוי חוקים אחרים, מילוי הוראות רשות הטבע והגנים, שמירה קפדנית על בטחון המטיילים וכן הלאה.
לסיכום, כדי ליהנות מטיול המתוכנן ומודרך בצורה מקצועית וקפדנית ולהבטחת ההנאה של המטיילים,הזמינו רק מורה דרך מורשה משרד התיירות וגם בדקו שהוא מבוטח (מותר לדרוש העתק של פוליסת הביטוח).
אז בילוי נעים
ולהתראות בדרכים
איתי פלאות – מורה דרך, רישיון מס' 8324
(נכתב ומפורסם בתיאום עם בני כפיר, יו"ר אגודת מורי הדרך)