השיר המרגש על שרה אהרונסון

שרה אהרונסוןבשמחת תורה, כ"ג בתשרי תרע"ח, ממש לפני 98 שנים, נקברה שרה אהרונסון, הידועה כ"שרה גבורת ניל"י", בבית הקברות בזכרון יעקב. שרה התאבדה בירייה לאחר שנלכדה ונחקרה בעינויים על ידי התורכים כחברה בארגון ניל"י (נצח ישראל לא ישקר) שחבריו פעלו בראשות אחיה, אהרון אהרונסון, בריגול ומסירת מודיעין על התורכים לצבא הבריטי שישב אז במצרים.

שרה אהרונסון - הקבר


ממש באותו יום, שמחת תורה השנה, טיילתי עם קבוצה חביבה בזכרון יעקב, ספרנו את סיפור המושבה ואת סיפורה המרתק של מחתרת ניל"י, משפחת אהרונסון ואבשלום פיינברג, וביקרנו בבית הקברות על יד קברה של שרה, שם סיפרתי את סיפור התאבדותה וגם שרתי את השיר שכתב לזכרה יעקב שבתאי.  (ראו והאזינו בסרט המצורף).


 


 

שרה קבורה בבית העלמין בזכרון יעקב מתחת לעץ ברוש על יד אמא, מלכה אהרונסון, שנקברה שם 6 שנים קודם לכן. על המצבה רשום רק השם "שרה" ללא שם המשפחה.  יודעים למה?  


משפחת אהרונסוןכשהכיר אבשלום פיינברג את משפחת אהרנסון התפתח רומן בינו לבין האחות הצעירה, רבקה אהרונסון.  האח הבכור, אהרון אהרונסון, חשש שאם שרה, הבת הבוגרת יותר, לא תינשא, לא יסכימו בני המשפחה לנישואים של הבת הצעירה, רבקה, לפניה.  לכן הביא אהרון סוחר יהודי מתורכיה בשם חיים אברהם, ושכנע את שרה להינשא לו (לא ברור איך, כי שרה היתה מפורסמת בחופש מחשבתה ובאסרטיביות שלה). השניים נישאו ועברו לגור בקונסטנטינופול שבתורכיה, אבל שרה לא אהבה את בעלה וכעבור כשנה וחצי ברחה ממנו וחזרה למשפחתה לארץ. אז גם למדה להכיר את התורכים כאשר היתה עדה לזוועות השואה הארמנית, והפכה להיות פרו-בריטית נלהבת והצטרפה במרץ לפעילות ניל"י. (בתמונה: משפחת אהרונסון, עומד - אהרון אהרונסון, מימין האב, אפרים פישל אהרונסון, לידו מזוקן - חיים אברהם ולצידו האחרים שמואל ואלכס אהרונסון. יושבות מימים שרה אהרונסון ואחותה רבקה).


עוד על מחתרת ניל"י ובני משפחת אהרונסון במסגרת טיול מזמר קסם העליה הראשונה - טיול מזמר בזכרון יעקב
וגם במסגרת הסיור 
בעקבות "אות מאבשלום" - מחדרה לזכרון יעקב בעקבות אבשלום פיינברג ומחתרת ניל"י
 בהדרכת ד"ר איתי פלאות.

 

עוד על שירים, משוררים ומקומות ומה שביניהם בטיולים מזמרים ובמסגרת הרצאות מזמרות בהגשת ד"ר איתי פלאות.

ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119


אולי יעניין אותך לקרוא גם על...

בעקבות

בעקבות "אות מאבשלום" - מחדרה לזכרון יעקב בעקבות אבשלום פיינברג ומחתרת ניל"י

גבר שנולד בגדרה לאחר שהוריו גורשו מראשון לציון, התחנך ב"כּוּתַאבּ" מוסלמי ביפו ובתיכון צרפתי, למד בפאריס, חי בחדרה, הקים מחתרת ריגול בזכרון יעקב ונהרג בחולות סיני. על גבר זה, אבשלום פיינברג.
להמשך קריאה
קסם העליה הראשונה - טיול מזמר בזכרון יעקב

קסם העליה הראשונה - טיול מזמר בזכרון יעקב

בשנת 1882 עלו יהודים משתי עיירות ברומניה על ספינה והתכוונו להתיישב בארץ ישראל.  מספרים שבשבת עלתה בת מאחת הקהילות אל הסיפון וסרקה שערה. ראו זאת אנשי הקהילה השניה והזדעזעו מחילול השבת וגמרו אומר בנפשם לא להתיישב ביחד עם הקהילה של הבת הסוררת בראש פינה. הם נשארו בחיפה וחיפשו נואשות מקום להתיישב בו.... 
להמשך קריאה
מושבה שנקראת על שם שיר

מושבה שנקראת על שם שיר

במסלולי הטיולים המזמרים שאני עורך באזור עמק החולה או רמת הגולן אני אוהב במיוחד לבקר בחורבות המושבה משמר הירדן.  בין הברושים נמצאות חורבות המושבה ואנדרטה גבוהה בה חקוקים שמות 14 הנופלים בקרב נגד הסורים בחודש יוני 1948  - סיפור עצוב.
להמשך קריאה
הרצנשטיין איש העלייה הראשונה

הרצנשטיין איש העלייה הראשונה

והפעם על החלוץ פרץ הרצנשטיין שמת עקב דרישתו לעבודה עברית ושהשביע את אשתו אלמנתו לבל תרד מארץ ישראל.
להמשך קריאה

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet