אשליה אופטית או תעתוע ראיה?

את ההרצאה על "תעתועי ראיה" אני מעביר לקהל כבר שנים רבות בהצלחה מרובה והנאה עצומה. האמת היא שהתחלתי להתעניין בנושא וגם יצרתי סט שקופיות (כן ככה זה היה פעם, שקופיות ולא מצגת) כאשר ספרו לי שבמוזיאון ישראל בירושלים מציגים תערוכה על אשליות אופטיות. זה היה בשנת 1980 למיטב זכרוני. התקשרתי למוזיאון, שלחתי צ'ק (לא היו אז כרטיסי אשראי) ובדואר קיבלתי חוברת צבעונית קטנה עם כל תמונות של כל ה"אשליות האופטיות" שהוצגו בתערוכה.
 
כל כך התלהבתי שבעזרת המצלמה ועדשות מאקרו צילמתי שקופיות של הדוגמאות (לא היה אז אינטרנט) והכנתי רצף שקופיות להצגה כהרצאה. את ההרצאה הצעתי לקהלים שונים וכשהייתי מורה לביולוגיה באורט טבעון, סט השקופיות תמיד היה איתי וכשנדרשתי למלא מקום של מורה נעדר, הראיתי לתלמידים את השקופיות של ה"אשליות האופטיות".
 
במהלך השנים התפתחה רשת האינטרנט ושפע של דוגמאות הפכו לזמינות. גם מידע תאורתי על התופעה נעשה זמין ואני פיתחתי את ההרצאה למופע מרתק של דוגמאות תעתועים והסברים מלומדים לקהל הרחב.
 
כבר בתחילתה של ההרצאה אני מדגיש בפני הקהל כי כל התעתועים הקשורים לראיה מרחבית ולמשמעות תמונה אינם "אשליות אופטיות" אלא "תעתועי תפישה" והתופעה מתרחשת בגלל ניתוח שגוי של התמונה הנקלטת על ידי העין על ידי המוח. 
 
והנה מצאתי סרטון נחמד מאוד המראה בצורה פשוטה ומובנת "אשליה אופטית", כלומר, מצב בו המציאות מתעוותת עקב גורם אופטי (שבירת אור) ולא בגלל תפישה שגויה.
 
אשליה אופטית: 
 
ראו בסרטון איך שינויים בשבירת אור גורמים לשינוי גודל האובייקט (הכוס הריקה בה באור נשבר פעמיים על ידי הזכוכית) ואפילו שינוי בכיוון האובייקט (כשקרני האור נשברות מהאוויר בזכוכית, ואחר כך במים, ושוב בזכוכית וחזרה לאוויר.


יופי של אשליה אופטית!!!
 
 עוד בנושא בהרצאת "תעתועי ראיה" המוגשת על ידי ד"ר איתי פלאות
 
ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119

אולי יעניין אותך לקרוא גם על...

כך מציירים על מדרכות

כך מציירים על מדרכות

ציורי מדרכות תלת-מימדיים הופכים לתופעה נפוצה בערי העולם ופסטיבלים בערים מרכזיות מזמינים אומנים לצייר אותם להנאת הקהל. ציורים אלה הפרושים על משטח דו מיימדי, יוצרים, כאשר מביטים מהזוית הנכונה, תעתוע...
להמשך קריאה
תעלומת הירח הזורח - אזהרה - תעלומה ללא פתרון

תעלומת הירח הזורח - אזהרה - תעלומה ללא פתרון

החודש חזינו בתופעת "סופר-מון" כאשר הירח היה קרוב במיוחד אל כדור הארץ. התצפית גרמה לנו לשוב ולתהות לגבי גודלו של הירח בזריחה לעומת גודלו כשהוא במרכז הרקיע, אז הנה ההסבר...
להמשך קריאה

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet