וְתֵן שֶׁיַּחֲזֹר שׁוּב לְבֵיתוֹ, יוֹתֵר מִזֶּה אֲנַחְנוּ לֹא צְרִיכִים.

בימים קשים אלה, כשהעם מגוייס למאבק קיומי מול טרור נורא, ולכל אחד מאיתנו יש אנשים קרובים המגוייסים למילואים ונלחמים על שלומנו, עלתה בראשי שורה מתוך שיר שכתב אבינועם קורן לפני למעלה מחמישים שנה: "וְתֵן שֶׁיַּחֲזֹר שׁוּב לְבֵיתוֹ, יוֹתֵר מִזֶּה אֲנַחְנוּ לֹא צְרִיכִים".

מצאתי פוסט אודות השיר הזה שפרסם שדר הרדיו דני אדלסון, ואני מביא אותו כאן כלשונו.

הפזמונאי אבי קורן ז"ל כתב בחייו מאות שירים. אבל נדמה ש "אנחנו לא צריכים" שנכתב לפני למעלה מ 50 שנה הוא השיר המרגש האישי והמקסים ביותר שלו. והוא נוגע בלבבות של כולנו במיוחד עכשיו בתקופה המורכבת והקשה הזאת שאנו עוברים.

סיפורו של השיר מתחיל כמו סיפור שרק בישראל יכול להתרחש.

שלושה חברים, היו יחד בשומר הצעיר, יחד בגרעין לנח"ל. כשהתגייסו לצה"ל הם קצת התרחקו, אחד הלך עם הגרעין, השני המשיך לקצונה ומשם עבר לשריון, והשלישי התקבל ללהקת הנח"ל. במלחמת ששת הימים נפל האחד, אחריה הגיעו ימי מלחמת ההתשה, 1970. השני לחם שם. כמעט כל יום נהרגו חיילי צה"ל על גדות תעלת סואץ והדאגה לשלומו התגברה בליבו של השלישי מלהקת הנח"ל אבי אבינועם קורן ז"ל. במסגרת ראיון עם גבי זוהר וחוקר המוזיקה עופר גביש ברדיו ללא הפסקה, שנערכה ביום הזיכרון לחללי צהל תשע"ב (2012). הרגיש אבי קורן שזה הזמן לספר על הדמויות שמאחורי שירו ונסיבות כתיבתו:

"השיר נכתב עבור שני אנשים, שני חברים טובים מאד שלי, לאחד, אליעזר גרונדלנד ז"ל. קראנו לו לֶשקֶה. הוא נפל ביום הראשון של מלחמת ששת הימים בסנהדריה בירושלים. לשקה היה אנטי חייל. אחד שאוהב שירים שהחלומות שלו בכלל לא השתלבו בחיי לוחם. החבר השני הוא יוסף ריין, שקראנו לו יוסקה.

גם הוא מהגרעין, והוא כן הלך לקורס קצינים ולחם במלחמת ההתשה. ראיתי אותו במלחמת ההתשה יורד לתעלה ופשוט דאגתי. ולכן השורה שיתנו לנו לשוב ולראותו. כתבתי את השיר כזכרון ללשקה שנפל וכתפילה ליוסקה שיחזור. המילים היו אצלי בבטן הרבה זמן מאז שלשקה נהרג. היו אצלי בבטן אבל הם לא יצאו החוצה אל הדף" סיפר קורן באותה שיחה.

קרוב לשלוש שנים הסתובב אבי קורן עם השיר בבטן אבל שיר צריך מנגינה

וזה קרה ממש במקרה בשנת 1970. באולפן סרטי רול, אצל חברו של קורן מוסיקאי ובמאי הסרטים שמואל אימברמן , הוא שרק וזמזם לו מנגינה שהמציא באותו רגע, מנגינה ששבה והתנגנה בראשו כל הזמן. אימברמן שיחזר את נסיבות כתיבת הלחן בספרו האוטוביוגרפי "מייקינג אוף":

"לפתע, ללא שום סיבה נראית לעין או לאוזן, מתנגנת בראשי מנגינה קליטה ומיוחדת ללא מילים. אני מנסה אותה שוב, חוזר ומפזם לעצמי, ואותה מנגינה שהמצאתי כרגע בראשי לא מרפה ממני. אני מחליט להתקשר לחברי אבי קורן, תסריטאי ופזמונאי מחונן. 'תשמע', אני אומר לו בטלפון ממשרדי רול, ושורק ומזמזם לו את הלחן המקורי שנדבק בי. אבי נדלק. 'אל תזוז', הוא עונה לי, 'אני בדרך אליך'".

באולפני רול פוגש אבי קורן זמר צעיר בתחילת דרכו אחד בשם שלמה ארצי שזה עתה השתחרר מלהקת חיל הים. באמתחתו זכיה היסטורית מרשימה בפסטיבל הזמר והפזמון תש"ל (1970) עם "פתאום עכשיו, פתאום היום," הוא חיפש שירים חדשים לאלבום הבכורה שלו. באותה שיחה ברדיו ללא הפסקה סיפר קורן על פגישתו עם שלמה ארצי שכבר ראה בו ניצוץ של כוכב:

"אמרתי לשלמה שהוא הולך להיות כוכב גדול והוא אמר שהוא בכלל לא מתכוון להמשיך בכיוון הזה, שהוא הולך ללמוד משפטים, שהוא לא יודע איך נעשים כוכב, לא יודע ממי לבקש שירים. אז שמוליק איברמן אמר, תשמע, יש לי מנגינה ואבי יושב כאן והוא יכתוב לזה מילים, יתן לך את זה, ותקליט. נכנסתי עם המנגינה לחדר השני והמילים האלה שהחזקתי בבטן פשוט יצאו החוצה בעקבות המנגינה. ויצאתי עם השיר והשאר היסטוריה".

בשנת 1970, כלל שלמה ארצי את שירו בתקליט הבכורה שלו שנקרא פשוט "שלמה ארצי". אחרי יותר מ 20 שנה, ב- 1998, חידש ארצי את השיר.

יחד עם בנו, בן ארצי, נתן לו מקצב חדש, צבע אחר ואפילו כמה שינויים בתווים עצמם והפך אותו לקלאסיקה ישראלית נצחית שכואבת ונוגעת בלבבות של כולנו. שיר הכאב והתפילה האישית של אבי קורן ז"ל הפך לנחלת הכלל. והפך להמנון של הרבה מאוד אנשים שנמצאים בשפל ובעצבות. שורות מתוכו מצוטטות על מצבות של חללים רבים בבתי העלמין בארץ. זה מה שגרם לאבי קורן אחרי יותר מ 40 שנה לחשוף את סיפורו של השיר. בטורו של קורן ב"מעריב", מיום 30 באפריל 2017. על השיר הוא מסכם זאת כך:

"השיר נעשה כל כך אישי וכל כך פרטי לכל כך הרבה אנשים, עד שכשגיליתי את זה החלטתי להימנע מלענות לאלה ששאלו אותי למי כתבתי אותו. אבל פתאום הבנתי שקרה משהו שלא אני ולא שמוליק אימברמן ואפילו לא שלמה ארצי, איש מאיתנו לא ידע ולא שיער. "אנחנו לא צריכים" הוא אומנם שיר, אבל כנראה שיש בו משהו מעבר לזה. היו גם אנשי ספרות מקצועיים שניתחו את הטקסט. גיליתי שם לפעמים הרבה דברים שלא ידעתי, אבל הסכמתי עם כל מילה."

גם כשעברו מעל 50 שנה השיר המקסים והמרגש שכתב אבי קורן "אנחנו לא צריכים" חקוק עמוק בליבנו ובעקבות מתקפת הדמים האכזרית על ישראל בשבעה באוקטובר 2023. הוא קיבל תוקף ומשמעות חזקה יותר מתמיד.

אנחנו מוסיפים עכשיו לשיר הנפלא הזה עוד תפילה תקווה וציפיה שכל הילדים והילדות, הנשים והגברים, הזקנים והזקנות שנחטפו לעזה במתקפת הטרור הרצחנית. יחזרו הביתה בשלום כמה שיותר מהר. ושחיילי צה"ל השומרים ומגנים עלינו יחזרו בריאים ושלמים לביתם. יותר מזה אנחנו לא צריכים.

Dany Edelson שדרן רדיו.

קהילת אתם זוכרים את השירים הבית החם של המוסיקה הנוסטלגית הישראלית.

בהכנת הפוסט נעזרנו בכתבה על השיר בבלוג 'סיפורי שיר' של חוקר המוזיקה עופר גביש. ובטורו של אבי קורן ז"ל ב"מעריב", מיום 30 באפריל 2017.

ובפוסט של הספרייה הלאומית מפברואר 2023. הציטוטים של אבי קורן הם מתוך ראיון ברדיו ללא הפסקה.

בתמונה: אבי קורן, 1996, ושלמה ארצי, 1992. צולמו על ידי גדעון מרקוביץ, מתוך ארכיון דן הדני, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית.

 


חדש!! חדש!! חדש!!

הרצאה מזומרת - שרים ביחד - לחוגי בית, גמלאים, מועדוני זמר ומקומות עבודה


יהיה טוב - חייו ושירתו של יהונתן גפן

לפרטים והזמנות נא להתקשר לאיתי פלאות 052-2971119 או דרך דף צור קשר


שפע נושאים לשירה בציבור, הרצאות מזומרות, טיולים מזמרים, טיולים ברכבי שטח והרצאות על טבע האדם בהנחיית ד"ר איתי פלאות

לפרטים שלחו הודעה בצור קשר או התקשרו 052-2971119 

 


 


אולי יעניין אותך לקרוא גם על...

אנדרטת אבשלום פיינברג, הסיפור, השיר והעיצוב

אנדרטת אבשלום פיינברג, הסיפור, השיר והעיצוב

לאחרונה שלח לי אילן אלגרבלי תמונה שצילם מרחפן מעל אנדרטת אבשלום פיינברג על נחל חדרה, וגיליתי שם דבר מעניין. אבשלום פיינברג, איש מחתרת ניל"י, יצא בינואר 1917 עם חברו יוסף לישנסקי, לחבור אל הכוחות הבריטיים בסיני כדי להביא להם ידיעות מודיעיניות לקראת כיבוש ארץ ישראל מידי העות'מנים.


להמשך קריאה
עד שיום אחד... יעקב אורלנד

עד שיום אחד... יעקב אורלנד

את השיר אני נושא עמי כתב המשורר יעקב אורלנד כשהיה כבן 20 שנה בלבד, והוא מביא לידי ביטוי טראומת ילדות נוראה שחווה המשורר כשהיה ילד רך בן חמש ..
להמשך קריאה

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet