אנדרטת אבשלום פיינברג, הסיפור, השיר והעיצוב

לאחרונה שלח לי אילן אלגרבלי תמונה שצילם מרחפן מעל אנדרטת אבשלום פיינברג שעל גדת נחל חדרה וגיליתי שם דבר מעניין. אבשלום פיינברג, איש מחתרת ניל"י, יצא בינואר 1917 עם חברו יוסף לישנסקי, לחבור אל הכוחות הבריטיים בסיני כדי להביא להם ידיעות מודיעיניות לקראת כיבוש ארץ ישראל מידי העות'מנים.

אבשלום פיינברג ויוסף לישנסקי רכבו על סוסים למדבר סיני, מחופשים לבדואים. על יד רפיח, נתגלו על ידי התושבים שהזעיקו שוטרים עות'מנים ובקרב היריות נהרג אבשלום. יוסף שנפצע, הצליח לברוח ולהגיע למצרים ולחבור שם אל אהרון אהרונסון.

לימים ניסו חבריו של אבשלום למצוא את מקום קבורתו אבל כשלו. בשנת 1931 מצא המהנדס בנימין רן את המקום לפי עץ דקל שצמח שם, כנראה מתמרים שנתנה לאבשלום אהובתו, שרה אהרונסון, אותם נשא בכיסו. בנימין רן צילם את הדקל הצעיר אבל אנשים לא לקחו את תגליתו ברצינות.

רק לאחר מלחמת ששת הימים, זיהה רב סרן שלמה בן-אלקנה את הדקל, ובחפירה בין שורשיו נמצא שלד. במכון לרפואה משפטית קבעו בביטחון שזהו השלד של אבשלום פיינברג לפי אצבע מרוסקת שנפגעה בחייו בעת שניקה את נשקו, מערך שיניו, ופצעי ירי, האחד בירכו ושנים בגולגלתו (כניסה ויציאה) שתאמו את תיאורם של בדויים זקנים שהיו עדים למקרה וסיפרו מה היה שם.

גופתו של אבשלום הובאה לקבורה בהר הרצל וחוטר מהדקל ניטע על יד קברו. חוטר נוסף ניטע בחצר בית פיינברג בחדרה.

 

במלאת 40 שנה לנפילתו, בשנת 1957, נבנתה אנדרטה לזכר אבשלום פיינברג ביוזמת אחותו צילה שוהם בכניסה הדרומית לחדרה לצד כביש החוף הישן (כביש ארבע). האנדרטה תוכננה ונבנתה על ידי אור אל בנימין והמהנדס עזרא רוטמן, ונחנכה ביום נפילתו, בתאריך 20.1.1957.

האנדרטה עמדה במקום שנים רבות, וכאשר תוכנן כביש 9 המחבר את כביש 6 לכביש 4 מדרום לחדרה, הוחלט להעתיק את האנדרטה. האנדרטה הועתקה בשלמותה אל גבעה קטנה בסמוך לשפך נחל חדרה והיא ניצבת שם, נשקפת אל הים.

אילן אלגרבלי שלח אלי, בהיותי מורה דרך המציע טיול בעקבות הספר של נאוה עתיר מקמל "אות מאבשלום", תמונה של האתר שצולמה מרחפן והתעניין למשמעות התכנון הנשקף במבט על.

קברו של אבשלום זוהה על פי עץ הדקל שנבט מגרעיני התמרים שהיו בכיסו. דקל זה, שזכה לשם "דקל אבשלום", חוטריו ניטעו על ידי קברו בהר הרצל ובבית משפחת פיינברג בחדרה. לזכר הדקל הזה גם נקראו ישובים באזור רצועת עזה כמו מושב "דקלה", גם הישוב "אבשלום" בדרום הרצועה נקרא על שמו של אבשלום פיינברג.

 


ובכן, נחזור אל הצילום של אילן אלגרבלי, וניווכח שממבט על, השביל הישר העולה לאנדרטה עם גרמי מדרגות, והשביל העקלתוני המטפס מעלה ומאפשר להגיע אל האנדרטה גם עם עגלה או כסא גלגלים, בשילוב עצי הדקל הנטועים לאורך השבילים, מהווה דגם ברור ומוכר של "עץ דקל" המנציח את דקל אבשלום.  לא מצאתי אזכור לאלמנט העיצובי הזה במקורותי.

המשוררת תלמה אלייגון-רוז כתבה בשנת 1973 שיר בשם "אבשלום" המנציח את סיפורו של אבשלום פיינברג. השיר הולחן על ידי שלמה ארצי ובוצע על ידי להקת פיקוד דרום כשהסולנית היא אביבה אבידן.

הקשיבו לשיר המספר את סיפורו של אבשלום פיינברג והדקל.

 

 

עוד סיפורי שירים בדף "סיפורו של שיר"

שפע נושאים לשירה בציבור, הרצאות מזומרות וטיולים מזמרים בהנחיית ד"ר איתי פלאות

לפרטים שלחו הודעה בצור קשר או התקשרו 052-2971119 

 

לכרטיס ביקור דיגיטאלי לחצו כאן.



אולי יעניין אותך לקרוא גם על...

בעקבות

בעקבות "אות מאבשלום" - מחדרה לזכרון יעקב בעקבות אבשלום פיינברג ומחתרת ניל"י

גבר שנולד בגדרה לאחר שהוריו גורשו מראשון לציון, התחנך ב"כּוּתַאבּ" מוסלמי ביפו ובתיכון צרפתי, למד בפאריס, חי בחדרה, הקים מחתרת ריגול בזכרון יעקב ונהרג בחולות סיני. על גבר זה, אבשלום פיינברג.
להמשך קריאה
השיר המרגש על שרה אהרונסון

השיר המרגש על שרה אהרונסון

בשמחת תורה, כ"ג בתשרי תרע"ח, 1917, התאבדה ונקברה שרה אהרונסון, הידועה כ"שרה גבורת ניל"י", בבית הקברות בזכרון יעקב.  
להמשך קריאה

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet