לרוב האנשים קל יותר להוסיף 5000 ש"ח עבור מושבים מעור ברכב חדש שרכשו, מאשר להשקיע את אותו סכום בהחלפת מערכת ישיבה בסלון, עליה ישבו הרבה יותר מאשר במכונית. למה? כי אנחנו לא רציונאליים.
אגדה עתיקה מספרת על עקרב שביקש מהצפרדע להעבירו את הנהר: "אינני יודע לשחות, צפרדע יקרה, התואילי להעביר אותי לגדה שממול?" נסוגה הצפרדע צעד אחד לאחור בבהלה ואמרה: "חס וחלילה, הרי אם אתן לך לעלות על גבי אתה תעקוץ אותי ואני אמות". צחק העקרב ואמר: "האם אני נראה לך טיפש? אם אעקוץ אותך באמצע הנהר, גם אני אטבע, הרי זה לא הגיוני". חשבה הצפרדע ואמרה: "אכן, אתה צודק, בוא ועלה על גבי". עלה העקרב על גב הצפרדע והיא החלה לחצות את הנהר בשחיה. כשהגיעו לאמצע הנהר חשה הצפרדע דקירה חזקה בגבה והכל החל להתערפל סביבה. בשארית כוחותיה עוד לחשה: "עקרב טיפש, למה עקצת אותי?" ענה לה העקרב כשגם הוא מתחיל לשקוע במים: "מצטער, זה הטבע שלי".
כך גם אנחנו, בני האדם. בכל כך הרבה מצבים אנו מוצאים עצמנו מתנהגים בצורה בלתי רציונאלית. הדבר בא לידי ביטוי בחברה, במשפחה, ובכלכלה. מודלים כלכליים נשגבים פותחו בעשרות השנים האחרונות על ידי מיטב המוחות בעולם, אבל הם אינם עומדים במבחן המציאות. כל החכמים והמבינים מבין הכלכלנים לא השכילו לחזות אירועים עולמיים כמו התפוצצות בועת ההיי-טק או מפולת המניות האחרונה. אין, ולו גם כלכלן בכיר אחד, שעשה רווחים גבוהים וקופה משמעותית בזכות שימוש נכון במודלים כלכליים מתמטיים. אז איפה אנחנו טועים? למה המודלים לא עובדים?
הנה דוגמא: נניח שאתה הולך לקנות עט ובחנות מציעים לך אותה במחיר של -.80 ש"ח. לפני שאתה משלם, מישהו לוחש על אוזנך שבמרחק 3 דקות הליכה מוכרים את אותו עט בדיוק במחיר של -.55 ש"ח. כיצד תנהג? רוב האנשים ילכו לחנות האחרת ויקנו את העט במחיר הזול יותר.
עכשיו, נניח שאתה הולך לקנות חליפה משובחת ומצאת בדיוק את מה שאתה מחפש במחיר של -.2350 ש"ח. לפני שאתה משלם, מישהו לוחש לך שבמרחק 3 דקות הליכה נמכרת אותה חליפה בדיוק במחיר של -.2325 ש"ח. כיצד תנהג? רוב האנשים יקנו את החליפה במחיר גבוה ולא יתאמצו ללכת לחנות האחרת.
בשני המקרים הפרש המחיר היה -.25 ש"ח. אם כך, מדוע במקרה אחד כדאי להתאמץ בשביל -.25 ש"ח ובמקרה האחר לא כדאי להתאמץ בשביל אותו סכום?
רוצים לדעת למה? כי אנחנו לא רציונאליים!! כי במהלך האבולוציה חשיבה רציונאלית פשוטה לא תמיד היוותה תכונה שתרמה להישרדות. דווקא התגובה האמוציונאלית נתנה לאדם בטבע יתרון.
ההרצאה היא אחת ממגוון הרצאות מרתקות המלמדות אותנו כיצד אנו פועלים ומהם הכוחות הפנימיים והתכונות ההתנהגותיות שגורמים לנו להיות כל כך לא רציונאליים. דוגמאות מתחומי הכלכלה, הרפואה והחיים האישיים של כל אחד מאיתנו בהרצאות סוחפות, מפתיעות ומבדרות.
איך לא ידענו שאנחנו כאלה?
משך ההרצאה: כ- 90 דקות. ההרצאה מלווה במצגת מרהיבה.
עוד בנושא זה במסגרת ההרצאות המוגשות על ידי ד"ר איתי פלאות
ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119