הרצאות על טבע, שירה ומדע

ד"ר איתי פלאות, ביולוג עם ניסיון רב בהוראה ובמחקר באקדמיה, מגיש הרצאות מרתקות בתחום הטבע ובעיקר בתחום טבע האדם.
 
נושאי ההרצאות מגוונים ועוסקים בחושים, בהתנהגויות אנושיות, במיניות ואהבה, בדרכי חשיבה משונים וכדומה. ההרצאות והרצאות לחוגי בית מיועדות לקהל הרחב, מלוות במצגת מרהיבה, משעשעות אך יחד עם זאת מועברות בצורה אינטליגנטית.
 
בנוסף, מציע איתי פלאות "הרצאות מזומרות" בהם שרים ומספרים את הסיפורים שמאחורי השירים. נושאי הרצאות מזומרות תוכלו לראות בדף של שירה בציבור

"הן אפשר בין עשן ובין אש, לחלום שהכל כבר נגמר" - שיר השלום ממלחמת העצמאות

חיים חפר גדל ברעננה והתגייס לפלמ"ח במרץ 1943 כשהיה בן שבע עשרה. את שירותו התחיל ב"הכשרת דפנה" ומאוחר יותר, לאחר שהוכשר כסייר, היה חלק מ"החוליה היבשתית" שישבה בעמק החולה ועסקה בליווי מעפילים מסוריה ומלבנון בדרך היבשה.  לאחר שנודע ככותב מוכשר בעקבות שירו "בין גבולות", אותו כתב על מפעל ההעפלה היבשתי, הציע ליגאל אלון, מפקד הפלמ"ח, להקים להקה שתעלה את המורל החיילים. במהלך מלחמת העצמאות הופיעה להקת הצ'יזבטרון בפיקודו בכל רחבי הארץ ואף במחנות המעפילים בקפריסין.  במהלך המלחמה כתב עשרות שירים, ולמעשה רוב השירים המיוחסים למלחמת העצמאות נכתבו על ידי חיים חפר.

שיריו הפכו לפסקול של מלחמת העצמאות, לדוגמא: בין גבולות, בת שבע, דודו, הוא לא ידע את שמה, היו זמנים, הי דרומה, הקרב האחרון, רבותי ההיסטוריה חוזרת, צ'יזבאט, הפינג'אן ועוד רבים אחרים.

את השיר "הן אפשר" כתב חיים חפר במטה הפלמ"ח ביפו, שם שם הועמד לטובת הלהקה חדר חזרות, ששימש גם את חיים חפר, וחברי הלהקה נשארו לישון בו לעיתים. 

את השיר נתן חיים חפר לידידו מקבוץ נען, משה מוסינזון, שפרסם אותו בעיתון תנועת הנוער שערך, "במעלה".  המלחין דוד זהבי, אף הוא חבר קבוץ נען, מצא את השיר בעתון "במעלה" והלחין אותו מבלי שהכיר את חיים חפר.  ביומנו רשם את התאריך, 8 באוקטובר וציין עד כמה התרגש מהמילים. הוא חיבר את המנגינה בזמן קצר ביותר, מנגינה שקטה ועדינה. המקום הנמוך ביותר במנגינה יושב על המילה "גי'פ", מילה ארצית ומוחשית כל כך, ואילו המקום הגבוה במנגינה הוא במילה "מחר", כמו חלום רחוק, תקווה גדולה וכמיהה. 


 את תווי השיר שלח דוד זהבי אל חיים חפר ובלהקה שרה אותו כסולנית רבקה'לה מדניק, שהרטיטה לבבות וריגשה את הקהל. 

בספרו, "חיים חפר מספר ושר" שיצא בשנת 2004, כתב חיים חפר כי הסולנית בשיר היתה אוהלה הלוי. אוהלה נפצעה לפני צאת השיר כשרכב בו נסעה עלה על מוקש, כך שבעצם לא היתה כבר חברה בלהקת הצ'יזבטרון כשהשיר הן אפשר הושר.  בספרו של ד"ר מוטי זעירא הוא מספר כי רבקה'לה אמרה לו "כשכינסו אותנו לכבוד הספר, השלכתי את הספר ולא הייתי מוכנה לקבל אותו. כששאלתי את חיים איך עשה לי את זה, השיב שבגלל שאוהלה נפצעה, הוא רצה שיהיה לה קצת טוב".

מרגע שיצא השיר, הפך להיות "להיט" של הצ'זבטרון ואפילו נתן אלתרמן אמר לחיים חפר כמה פעמים כי זה השיר היפה ביותר שנכתב על תקופת מלחמת העצמאות.

 

 

(המידע למאמרון לוקט ממקורות שונים ובעיקר מספרו של ד"ר מוטי זעירא "הנני כאן - חיים חפר סיפור חיים") 

חדש!! חדש!! חדש!!

הרצאה מזומרת - שרים ביחד - לחוגי בית, גמלאים, מועדוני זמר ומקומות עבודה

הן אפשר - חייו ושירתו של חיים חפר.

לפרטים והזמנות נא להתקשר לאיתי פלאות 052-2971119 או דרך דף צור קשר

שפע נושאים לשירה בציבור, הרצאות מזומרות וטיולים מזמרים וטיולים ברכבי שטח בהנחיית ד"ר איתי פלאות

כמו כן מבחר הרצאות על טבע האדם והדרכת טיולים ברכבי שטח
לפרטים שלחו הודעה בצור קשר או התקשרו 052-2971119 

 

לכרטיס ביקור דיגיטאלי לחצו כאן.



 


לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet