הרצאות על טבע, שירה ומדע

ד"ר איתי פלאות, ביולוג עם ניסיון רב בהוראה ובמחקר באקדמיה, מגיש הרצאות מרתקות בתחום הטבע ובעיקר בתחום טבע האדם.
 
נושאי ההרצאות מגוונים ועוסקים בחושים, בהתנהגויות אנושיות, במיניות ואהבה, בדרכי חשיבה משונים וכדומה. ההרצאות והרצאות לחוגי בית מיועדות לקהל הרחב, מלוות במצגת מרהיבה, משעשעות אך יחד עם זאת מועברות בצורה אינטליגנטית.
 
בנוסף, מציע איתי פלאות "הרצאות מזומרות" בהם שרים ומספרים את הסיפורים שמאחורי השירים. נושאי הרצאות מזומרות תוכלו לראות בדף של שירה בציבור

זנב הטווס ויהלומי האשה - על תקשורת ועקרון ההכבדה


מה "אומר" הטווס הפורש את זנבו? ולמה נשים מעדיפות יהלומים? למה רבים כל כך קונים ג'יפים יקרים ומה אומר הצבי לזאב?
 
בעלי חיים בטבע, ממש כמו בני אדם, מתקשרים ביניהם בדרכי התקשורת רבות ומגוונות שהמשותף לכולם הוא העב מסר מפרט אחד לאחר. הגדרתו של "מסר" לעניינינו הוא "גירוי אחד או יותר מחושיו של מקבל המסר על ידי מוסר המסר שיגרום לשינוי בהתנהגותו". מסרים בין בעלי החיים יכולים להיות מסרים של תוקפנות, איום, הפחדה, חיזור, משיכה, חילופי מידע, הבעת רגשות ועוד ועוד.  בדיוק כמו אצלנו, בני האדם, גם בעלי החיים יכולים למסור מסר אמיתי או מסר שקרי להשגת מטרותיהם. רבים הטורפים, למשל, שמעבירים לנטרף מסר שקרי מרגיע שיגרום לו להיכנס למלכודת. 


 

מכיוון שלעיתים קרובות אבחנה בטיבו ואיכותו של המסר היא שאלה של חיים ומוות, נשאלות מספר שאלות כמו:

-    איך יכול מקבל המסר להבחין בין מסר אמיתי למסר שקרי?
-    האם מוסר המסר יכול לגרום למסר להיתפס כאמיתי יותר ו"לשכנע" את מקבל המסר באמיתותו?
-    האם מסר שקרי טוב תמיד נתפס כאמיתי?


תאוריית "עקרון ההכבדה" (handicap principle)  שפותחה על ידי פרו"פ אמוץ זהבי מאוניברסיטת תל אביב, מקובלת כיום בקרב חוקרי תחום התנהגות בעלי החיים כתיאוריה המסבירה באופן טוב ביותר את דרכי התקשורת של בעלי החיים, וגם של האדם.
 
תיאוריית "עקרון ההכבדה" גורסת כי מסר יתקבל כאמין יותר ככל שמוסר המסר יוכיח כי הכביד על עצמו במסירת המסר.  למשל, נקבת הטווס שואפת להזדווג עם הזכר בעל הגנים האיכותיים ביותר בלהקה, אבל איך תדע מי הוא?  הטווסים הזכרים מתהדרים בזנב מפואר עשיר בנוצות ארוכות ועדינות הדורשות שמירה, טיפול ומירוק אין סופי. הזנב הזה הוא טרדה גדולה לטווס, משקלו כשליש ממשקל הגוף, הטיפול בו מצריך משאבי זמן ובעיקר התנועה עם הזנב מסורבלת ובעייתית. אז למה קיים בכלל הזנב?  
 
מסתבר שהזנב מוסר מסר מהזכר לנקבה.  הזכר "אומר" לנקבה: "תראי אותי, אני שרדתי עד כה, אכלתי ושבעתי, התחמקתי הטורפים, לא חליתי במחלות, וכל זה למרות הזנב הגדול והמכביד שמאחורי גופי". ואכן, ככל שהזנב גדול יותר, ככה הוא מכביד יותר, וכך הוא מוכיח את יכולותיו וסגולותיו של הזכר. מסתבר שעקרון זה עובד במישורים רבים ומעניינים וגם בבני אדם.
  

בהרצאה נעסוק בקרני איילים וקרנפים, ביהלומים וזרקונים, בחיזורים ומלכודות, ובסופו של דבר נברר אחת ולתמיד למה הילדים שלנו מעצבנים אותנו כאשר אנחנו כבר ממילא לחוצים.  הרצאה פוקחת עיניים.

 

משך ההרצאה: כ- 90 דקות

 ניתן להגיש את הנושא כסדרת הרצאות בשילוב אבולוציה של מיניות ואי רציונאליות בחשיבה. 

ההרצאה מלווה במצגת מרהיבה

 

 

ראיון בתכנית החפרנים על עקרון ההכבדה

 

 


 

 

 

עוד בנושא זה במסגרת ההרצאות המוגשות על ידי ד"ר איתי פלאות 

ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119 


 

 

לאיתי שלום,

 

נהנינו מאוד מהרצאתך בנושא "זנב הטווס ויהלומי האשה - האמת על תקשורת".  הפגנת ידע רב משולב בדוגמאות מעולם החי והתקשורת האנושית. המצגת הייתה באיכות גבוהה ולוותה בהומור בטעם טוב. למדנו על תיאוריה באמצעותה נוכל לבחון באור חדש אירועים בעבודתנו בסביבתנו ובחיינו האישיים.

 

תודה,

עלמה וזאביק קיין, וכל חברי החוג


לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet