הרצאות על טבע, שירה ומדע

ד"ר איתי פלאות, ביולוג עם ניסיון רב בהוראה ובמחקר באקדמיה, מגיש הרצאות מרתקות בתחום הטבע ובעיקר בתחום טבע האדם.
 
נושאי ההרצאות מגוונים ועוסקים בחושים, בהתנהגויות אנושיות, במיניות ואהבה, בדרכי חשיבה משונים וכדומה. ההרצאות והרצאות לחוגי בית מיועדות לקהל הרחב, מלוות במצגת מרהיבה, משעשעות אך יחד עם זאת מועברות בצורה אינטליגנטית.
 
בנוסף, מציע איתי פלאות "הרצאות מזומרות" בהם שרים ומספרים את הסיפורים שמאחורי השירים. נושאי הרצאות מזומרות תוכלו לראות בדף של שירה בציבור

מעצבת אופנה ופמיניסטית אמיתית - סיפורה השכוח של ציפורה זייד

בימים אלה, כשנושא האלימות נגד נשים וזכויות האשה עולים לשיח הציבורי, אני מוצא לנכון לספר את סיפורה של אשה מיוחדת, פמיניסטית אמיתית, שקורותיה חקוקים בהסטוריה שלנו, למרות שאפילו ערך בויקיפדיה אין לה. זוהי ציפורה זייד לבית בקר, בת זוגו ושותפתו של השומר אלכסנדר זייד.
 
ציפורה זייד, אשה עצמאית וחזקה, ידועה כבת זוגו של, כאמא של, אבל סיפורה שלה כמעט ולא נזכר בכתובים. אשת העלייה השניה, שעסקה בשמירה, לחמה לקידום ושוויון בין נשים לגברים, עסקה בחקלאות והשפיעה מאוד על דור המייסדים.
 
ציפורה זייד לבית בקר נולדה בשנת 1892 בווילנה. בשנת 1907, בגיל 15, התכוננו שתי אחיותיה, קיילה ורבקה, לעלות לארץ ישראל, אך  רבקה התחרטה ברגע האחרון ובהחלטה ספונטנית הצטרפה ציפורה לקיילה והשתיים הגיעו ליפו. החלטתה של ציפורה התבססה על אפשרות שאם לא תמצא את מקומה בארץ תוכל תמיד לחזור לוילנה, אבל מרגע שפגשה את אלכסנדר זייד החליטה שביתה יהיה כאן.
 
בשנת 1908 הצטרפה ציפורה אל אלכסנדר בחוות סג'רה שבגליל התחתון. לצורך הנסיעה, מכיוון שרכבי העגלות הערבים סרבו להסיע אשה לבד לנסיעה ארוכה כזאת, נסעה ציפורה לגליל כשהיא מחופשת לגבר עם מכנסיים ושיער קצוץ. מסופר שכשהגיעה ציפורה לחוות סג'רה ראו אותה החלוצות במקום, כשהיא לבושה במכנסיים, דבר שלא היה מקובל אז, התלהבו ומיד הכינו מהחצאיות שלהם מכנסיים כמו של ציפורה (והגברים). כך היתה ציפורה לדמות המשפיעה הראשונה בפלסטינה-א"י בתחום האופנה!

 
לבישת מכנסיים היתה נוחה יותר לציפורה שהתעקשה לעסוק בשמירה כשהיא רכובה על סוס ונושאת נשק. בחווה סירבה לשמש בעבודות אליהן הופנו נשים - נקיון, בישול, וכביסה, והתעקשה להשתתף בתפקידים ה"גבריים" - שמירה, בניה ועבודה חקלאית, עבודות שדרשו כוח פיזי רב, כולל חרישת שדות עם זוג שוורים. בעבודתה נהגה גם ללבוש מכנסיים קצרים שהיו חידוש אופנתי מרשים.
 
ציפורה זייד היתה ממקימי וחברי ארגון "השומר" ביחד עם אלכסנדר זייד. לשניים היה הסכם: ציפורה החליפה את אלכסנדר בשמירה לילה אחד כל שבוע. בשנת 1912 התחתנו ציפורה ואלכסנדר ועוד שלושה זוגות בחווה בסג'רה כשהחופה הורמה בעזרת ארבעה רובים. באותה חתונה נישאו גם ישראל גלעדי, ראש ארגון "השומר" עם אחותה של ציפורה, קיילה. בשנת 1914 נולד בנם הבכור גיורא, שנקרא על שם ארגון "בר גיורא" שאלכסנדר היה אחד ממיסדיו, כעבור שנתיים נולדה בתם כוכבת, ולאחר שעלו להקים את קיבוץ כפר גלעדי (על שם ישראל גלעדי שנפטר קודם לכן), נולדו בשנת 1920 התאומים יפתח ויוחנן.
 
בשנת 1926, לאחר שעזבו את כפר גלעדי בעקבות חילוקי דעות לגבי ערכי משפחה (בכפר גלעדי היה שמח מדי לטעמם), נדדו ציפורה ואלכסנדר בישובי הצפון עם ארבעה ילדים ובחוסר כל, עד שבשנת 1926 נשכר אלכסנדר על ידי הקק"ל לשמור על אדמות שייח-איבריק וחרתיה. השניים הקימו צריף על גבעת שייח איבריק וחיו שם בבדידות עם ילדיהם כשהם מתמודדים עם כנופיות בדואיות שניסו לסלקם מהמקום. השניים עסקו יחד בשמירה ובחקלאות ואספו סביבם חבורות רועים ושומרים ובמקום נוצר הווי יחודי שמשך אליו אומנים מתל אביב, ביניהם אלכסנדר פן, נחום נרדי, ברכה צפירא ואחרים.

 
בהמשך יזמו אלכסנדר וציפורה הקמת גרעין הכשרה להקמת קיבוץ של רועים שירעו עדרים על האדמות וכך יסייעו בשמירה. בליל 11 ליולי 1938, בדרכו להשתתף באסיפת גרעין ההכשרה, נרצח אלכסנדר בידי מתנקש.
 
ציפורה המשיכה את פועלו בשמירה ובהקמת קיבוץ אלונים. היא שכרה את שרותיו של הפסל דוד בולוס שיצר אנדרטה לזכר אלכסנדר זייד בדמות השומר הרכוב על סוסו. האנדרטה נקבעה על פסגת גבעת שייח-איבריק בסמוך לבית זייד וקבר השייח. המשורר אלכסנדר פן, ידידו הקרוב של זייד, חיבר שני שירים לזכרו, אחד לאזכרה במלאת שנה להרצחו (שירו של זייד) ובשני כעבוד שנתיים לטכס הסרת הלוט מהפסל (על גבעות שייח-אבריק).
 
על סיפורו של "שירו של זייד" קראו במאמרון בקישור זה.
 
ציפורה זייד המשיכה בפועלו של אלכסנדר ובפיתוח קיבוץ אלונים עד שנפטרה בתאריך 24.2.68 ונקברה על יד אלכסנדר בבית הקברות של השומרים.
 
בראיון שנערך עם ציפורה (ראו סרטון מצורף) סיפרה כי לילה אחד שמרה עם חלוצה אחרת ששמה אסתר בקר (ללא קרבת משפחה) השתיים, מזויינות ברובים, שמרו בשני קצוות החווה. בלילה ראתה ציפורה "פיגורה" מתקרבת אליה לאט לאט, אבל לא הצליחה לזהות את המתקרב. היא שאלה "מין האדה?" והמתקרב נבהל והזדהה כחבר הקבוצה. הוא הסביר שרצה לדעת אם הן שומרות טוב. היא כעסה עליו ואמרה: "לא באים ככה, כן שומרות טובות, לא שומרות טובות אבל לא צריך להופיע בצורה כזאת"...
 
 

סיפורם של השומר אלכסנדר זייד, אשתו ציפורה זייד ושייח-איבריק מסופר במסגרת הטיול במזמר על גבעות שייח-איבריק בהדרכת ד"ר איתי פלאות.

 

עוד על שירים, משוררים ומקומות ומה שביניהם בטיולים מזמרים ובמסגרת הרצאות מזמרות בהגשת ד"ר איתי פלאות.  

 

ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119


לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet