על שניים שטבעו ושלוש שנשרפו...

בבית הקברות של כנרת ניצבים שני קברים גדולים מבטון. האחד של שני בחורים שטבעו והשני של שלוש בחורות שנשרפו.

בנובמבר 1929 נוסד קיבוץ השומר הצעיר במחנה נטוש של משק הפועלות בטבריה. הקיבוץ פעל במקום שלוש שנים ואחר כך עברו החברים, הוראת התנועה, לקיבוץ כפר גלעדי.  במהלך שלוש השנים פקדו את הקבוץ שני אסונות קשים.

אחד מענפי העבודה במשק היה אספקת זיפזיף מחוף כורסי אל טבריה .ברשות הקיבוץ היתה רפסודה איתה שטו חברים לכורסי, העמיסו זפיף ופרקו אותו בטבריה

באחת השבתות של שנת 1931 יצאו החברים לטיול על הרפסודה. לפתע התחוללה סערה והם מצאו מקלט בחוף המזרחי של הכנרת. רוב חברי הקיבוץ חזרו הביתה ברגל, ושלושה בחורים נשארו כדי להחזיר את הרפסודה הביתה. הסופה נמשכה ימים אחדים, כשלבסוף נרגעו הגלים והשלושה החלו לשוט חזרה אל חוף טבריה. לפתע הגיע משב רוח פתאומי שהפך את הרפסודה. חבר אחד שידע לשחות הצליח להגיע לחוף, אך שני חבריו, שמואל שנקמן וי. איוויאן שלא ידעו לשחות, טבעו במים הגועשים.

אסון נוסף פקד את הקיבוץ בליל ט"ו באב, תרצ"ב (1932) מסופר כי לקראת ערב ט"ו באב התכוננו הבנות למסיבה, רחצו גופן, חפפו שערותיהן וכדי לחסל את הכינים ששרצו בשערו, שטפו את שיער ראשן בנפט. פרימוס שהתלקח בחדר הצית את שערן ושלוש בנות, פולה מיכלזון, רייכה כ"ץ ומיכל ויינר ניספו בשריפה.

כולם הובאו לקבורה בבית הקברות של כנרת.

עוד סיפורים במסגרת טיולים מזמרים שעורך ד"ר איתי פלאות

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם על...

שם הרי גולן - טיול מזמר לכנרת בעקבות משוררות - נעמי שמר ורחל

שם הרי גולן - טיול מזמר לכנרת בעקבות משוררות - נעמי שמר ורחל

בעמק הירדן, בדרומה של הכנרת, קבורות שתי משוררות זו לצד זו. רחל בלובשטיין, היא "רחל המשוררת", ששהתה בחצר כנרת בתחילת המאה העשרים ולמדה חקלאות, ונעמי שמר, כלת פרס ישראל, שנולדה ובגרה בקבוצת כנרת. את הטיול נתחיל בתצפית נוף מהיפים בעולם... 
להמשך קריאה
 חייה ושירתה של נעמי שמר- ערב עם מיטב שיריה

חייה ושירתה של נעמי שמר- ערב עם מיטב שיריה

במהלך חייה הפליאה נעמי שמר לחבר מלים ומנגינות מלאי תוכן ורגש, הומור וביקורת, תרגומים ושירה מקורית. במופע נעים ותרבותי נשיר משיריה ונספר את הסיפורים שמאחורי השירים.
להמשך קריאה
מצבה מספרת על אסון נורא

מצבה מספרת על אסון נורא

סיפור מאחורי מצבה גדולה בבית הקברות של משמר הירדן, על משפחת גרבובסקי, משפחת חלוצים שנאחזה בקרקע עד מוות, מימי העליה הראשונה בראש פינה, דרך משמר הירדן ועד ימינו
להמשך קריאה
מהו

מהו ""זֵמֶר" הגבוה בשיר היו לילות?

"אז היה הוא בהיר / /וגבוה כזמר / הוא נהג עגלות..." מה זה גבוה כזמר? פעם האיר את עיני מישהו שהמלה זמר בתורה (דברים י"ד, ד'-ה': זֹאת הַבְּהֵמָה, אֲשֶׁר תֹּאכֵלוּ: שׁוֹר, שֵׂה כְשָׂבִים וְשֵׂה עִזִּים. ה אַיָּל וּצְבִי, וְיַחְמוּר; וְאַקּוֹ וְדִישֹׁן, וּתְאוֹ וָזָמֶר) משמעה הוא הג'יראפה.
להמשך קריאה
במשעולים בין דגניה לכנרת

במשעולים בין דגניה לכנרת

היו לילות, אני אותם זוכרת / אני אותם עד סוף ימי אשא... כך שרה אסתר עופרים את מילותיו של יעקב אורלנד שהצליח לכתוב שיר אהבה נכזבת של חלוצה באופן כה רגיש.
להמשך קריאה

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet