רכילות, למה זה טוב?

בהרצאתי על הדרך בה השתלט המין האנושי על העולם, אני מציין שלושה גורמים שאפשרו את ההשתלטות: דמיון, רכילות וניצול. במאמרון זה אתרכז בנושא הרכילות וחשיבותה הרבה לקיום החברה האנושית.
 
ניתן לחלק את התקשורת בבני אדם וגם בחיות לשלוש רמות:
הרמה הפשוטה ביותר היא מסר פשוט, לדוגמא: "אריה". נניח שחבורת קופים מבלה על חוף הנהר ומגיח אריה. בעלי חיים יודעים להזהיר את בני מינם באירועים כאלה.  חוקרים הקליטות קריאות של בבונים כאשר טורף התקרב מהסבך וגם קריאות של בבונים שהתרגשו מעיט מסוכן שחג בשמיים מעליהם.
כשהשמיעו לבבונים את הקריאה הראשונה, פנו כולם וחיפשו את הסכנה סביבם. כאשר השמיעו להם את הקריאה השניה, (אזהרה מפני עיט), נשאו כולם עיניהם וסרקו את השמיים. מניסויים ותצפיות כאלה ואחרים אנחנו יכולים להסיק שבעלי חיים יכולים להעביר לחבריהם מסר שמשמעותו "אריה" או "עיט" או אולי "סכנה מסביב" או "סכנה מלמעלה".

 

רמה גבוהה יותר של תקשורת היא "יש אריה על יד הנהר" במקרה זה המסר הוא מורכב יותר ומכיל מידע שאינו נראה לעין.

מכאן אפשר להגיע לרמה הגבוהה ביותר, שאליה הגיע המין האנושי, של שיתוף רגשות ודמיון, כמו למשל שיתוף מידע אודות צד שלישי - רכילות.

קבוצת בעלי חיים קטנה יכולה להתנהל בהיררכיה חברתית כשמספר החברים בקבוצה קטן.  בחברה כזאת שמקיימת בשיתוף פעולה והיררכיה התקשורת בין הפרטים חשובה מאוד  - לדוגמא הבבונים.

בקבוצה כזאת, ההיררכיה החברתית ושיתוף הפעולה מחייבות היכרות של כל פרט את שאר הפרטים בלהקה. מחקרים הראו במינים שונים של קופים, שחברה כזאת יכולה להגיע לגודל של כמה עשרות פרטים, ואם כתוצאה מרביה גודל הקבוצה עולה על המספר הזה, הקבוצה מהר מאוד תתפצל לשתי קבוצות נפרדות ואפילו עוינות.

הנה דוגמא ממערך צבאי:  תארו לכם מחלקה של כשלושים חיילים המתנהלת לבד. בקבוצה כזאת כל אחד מכיר את כל החברים, ברור מי המפקד ומי סגנו, אין למעשה צורך בגינונים, טקסים, דרגות ושאר סממני ההיררכיה כדי שהקבוצה תתנהל.  כשמדובר על פלוגה של כמאה חיילים, גם כאן עוד אפשר לקיים תפקוד מלא המתבסס על היכרות אישית. אבל כשמדובר בגדוד או בחטיבה עם מאות משתתפים, המערכת לא תפעל ללא היררכיה מוסכמת, חלוקת תפקידים, סימון בעלי התפקידים וכדומה. מכאן נדרשת יכולת תקשורת "רכילותית" (מסרים שהאחד מוסר לשני אודות אחרים) כדי שהמערכת תתפקד.

מכאן, שללא היכרות "אישית" של כל פרט בקבוצה עם כל הפרטים האחרים (כל פרט צריך לפגוש ולהכיר עשרות פרטים), לא תוכל להתקיים מערכת חברתית מאורגנת בעלת היררכיה יציבה.

כאמור, כדי לקיים חברה הררכית ומסודרת צריך כל חבר בחבורה להכיר את היתר. וכאן באה לעזרת הקבוצה "הרכילות" שבעזרתה יכול כל פרט לקבל ולמסור מידע אודות חברים אחרים בקבוצה. רמת התקשורת הגבוהה של המין האנושי מאפשרת לפרטים בו "להכיר" חברים אחרים בחברה, לא ממפגש אישי, אלא ממידע שמקורו בצד שלישי. במקרה של חברה גדולה מאוד יש כמובן גם תפקיד לאמצעי התקשורת. 

הפצת מידע בין חברי החברה היא למעשה רכילות, וקיום רכילות הוא תנאי לקיום החברה המאורגנת.

בני אדם הם יצורים מאוד רכלנים. אם תחשבו לרגע על מה אנחנו מדברים עם אנשים אחרים (מעבר לשיחות לגבי עבודה וכדומה), הרי שנושא השיחה העיקרי הוא אנשים אחרים. אם תשבו בארוחת צהרים משותפת של חברי סגל הפקולטה לפיזיקה ותקשיבו לשיחותיהם, תגלו שרוב השיחות אינן על נוסחאות פיזיקאליות אלא "רכילות" על חברים אחרים: מי קיבל קידום, מי חוקר טוב אבל מרצה גרוע, עם מי נראתה מזכירת הפקולטה אתמול וכן הלאה.

היכולת של בני האדם לחלוק מידע אודות אנשים אחרים בחברה מאפשרת לקיים חברות גדולות של מאות ועד מליוני חברים, עד רמה של עמים. בניית חברות גדולות (כמה שבטים יחד, או עם שלם) היתה התחלת תהליך ההשתלטות על העולם.  המשך התהליך קשור בדמיון ובניצול, אבל על זה נשוחח בהרצאתי או בפעם אחרת.

 

בסרטון המצורף שירה של להקת הנחל "שיר הרכלניות".

 

 

למבחר נושאי ההרצאות על טבע האדם לארגוני גמלאים, חוגי בית וחברות, לחצו כאן

 

שפע נושאים לשירה בציבור, הרצאות מזומרות וטיולים מזמרים בהנחיית ד"ר איתי פלאות

עוד סיפורי שירים בדף "סיפורו של שיר" 

לפרטים והזמנות התקשרו: 052-2971119

אולי יעניין אותך לקרוא גם על...

על רכילות, דמיון וניצול - כך השתלט האדם על העולם

על רכילות, דמיון וניצול - כך השתלט האדם על העולם

בני אדם קיימים בעולם כבר למעלה מחמישה מיליון שנה, אבל פתאום, לפני כמאה אלף שנים, קרה משהו שבעקבותיו השתלטו בני האדם על העולם. למה דווקא האדם הנבון? ואיך זה קרה?
להמשך קריאה
אבולוציה של מין ואהבה באדם

אבולוציה של מין ואהבה באדם

המין האנושי מיוחד מאוד מבחינת המאפיינים המיניים והזוגיים שלו. שפתיים, שדיים, עור חשוף ונכונות לקיים יחסי מין גם לא לצורך רבייה הם רק חלק מהמאפיינים המיוחדים לנו.
להמשך קריאה

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet