תעלומת היד הנעלמה במוחרקה - סיפורו המופלא של פסל אליהו

מכירים את מנזר המוחרקה? שם בקרן הכרמל, ניצב על השפיץ של ההר וצופה אל נוף עמק יזרעאל מצפון ומזרח, רמות מנשה ואל מישור החוף, חדרה ונתניה בדרום. מנזר המוחרקה הוא מנזר של המסדר הכרמליתי, נוצרים קתולים שאימצו כפטרון את אליהו הנביא ומאמינים כי במקום בו נמצא המנזר נערכה "תחרות" בין אליהו לארבע מאות נביאי הבעל וארבע מאות וחמישים נביאי האשרה, אוכלי שולחן איזבל, ובו הוא הוכיח להם אליהו מיהו האלוהים וגם שחט את כולם על שפת נחל קישון לקינוח (מלכים א', פרק י"ח).

בחצר המנזר מוצב פסל של אליהו הנביא, ועל תולדותיו של הפסל הזה אני רוצה לספר לכם, על פי מאמרו של יהודה זיו. מסתבר שהפסל הניצב שם כיום איננו הפסל המקורי שהוצב בחצר המנזר.  

הפסל המקורי הובא למנזר עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, ואין יודע מי היה יוצרו. 
עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, ראו התורכים בארץ במסדר הצרפתי אויב, ופרצו למנזר והחלו לבזוז. הפסל עוד היה מונח בארגז והחיילים התורכים קיוו למצוא בארגז אוצר. כשפרצו את הארגז ומצאו בו את הפסל התאכזבו מאוד, כילו בו את זעמם ושברו את ראשו ואת ידו הימנית.

לאחר המלחמה נמצא הראש הכרות בבור מים סמוך וחובר אל הפסל והוא הוצב בחצר המנזר (ראו תמונתו משמאל). היד הימנית האוחזת במאכלת כנראה הרגיזה את התורכים במיוחד והם ריסקו אותה לחלוטין. כל שנותר הוא גדם ובתוכו מטיל מתכת שעליו ניסו הנזירים לשחזר את היד, אך ללא הועיל.
פסל אליהו הנביא במוחרקה

הפסל החדש פוסל על ידי נג'יב נופי, חרש אבן מנצרת, והוצב במקומו בשנת 1956 במקום הפסל השבור. הפסל הישן שניתן לפסל הנצרתי כדוגמא (ביחד עם פסל עץ מכנסיית סטלה מאריס) ניצב עד היום בחצר בית המשפחה בנצרת.
 
שתי אגדות מסופרות על הפסל. את הראשונה מספר במאמר יהודה זיו שביקר במקום לפני קום המדינה. למראה הפסל השבור שניצב שם שאלו דרוזי זקן איך נשבר הפסל, והדרוזי אמר להם ש"אָבּוּנָא בָּרְטַא" (הכוונה כמובן לנפוליאון בונפרטה)  שצר על חומות עכו ולא יכול להם ולכן שלח חיילים לכרות את ידו של אליהו הנביא שהיא לדעתו היתה האחראית ליכולתם המופלאה של אנשי אחמד אל-גָ'אזַר שליט עכו לעמוד בפני חייליו. ההסבר לוקה מעט באי סבירות כי נפוליאון בונפרטה היה כאן למעלה ממאה שנים לפני שהפסל הוצב בחצר המנזר....
 
אגדה אחרת מבוססת על אותו רעיון, על פיו מפקד צבא ההצלה הערבי, פאוזי קאוקג'י, לאחר שלא הצליח בקרב משמר העמק, האמין כי מה שמונע ממנו את הנצחון היא ידו המונפת עם המאכלת של אליהו הנביא במוחרקה, והוא שלח חיילים לכרות את היד.  גם האגדה הזאת מופרכת כי הפסל ניצב שם ללא הזרוע זמן רב לפני שקאוקג'י ניסה לכבוש את ארץ ישראל...
 
בטיול מזמר לרכס הכרמל המוחרקה היא אחד האתרים המרכזיים שם עולים אל המרפסת הגדולה ונפעמים אל מול הנוף המרהיב של עמק יזרעאל, ואחר כך יושבים בגן הקסום, מספרים את הסיפור על אליהו ונביאי הבעל ושרים שירים על אליהו הנביא.
 
עוד על שירים, משוררים ומקומות ומה שביניהם בטיולים מזמרים ובמסגרת הרצאות מזמרות בהגשת ד"ר איתי פלאות.

אולי יעניין אותך לקרוא גם על...

גבעת ההגנה - סיפורו של אתר

גבעת ההגנה - סיפורו של אתר

על גבעה רמה שבהר הכרמל ניצב פסל בזלת שחור שיצר הפסל דני כפרי, איש נהלל. זוהי גבעת ההגנה ובאבן הבזלת נחקק סמל ההגנה...
להמשך קריאה
הנביא אליהו וארבעים הצדיקים - טיול מזמר אל רכס הכרמל

הנביא אליהו וארבעים הצדיקים - טיול מזמר אל רכס הכרמל

הר הכרמל המתנשא אל מול חופו של הים התיכון, טומן בחובו היסטוריה עתיקת יומין ומרתקת עוד מימי האדם הקדמון, דרך אליהו הנביא וסיפורי התנ"ך ועד התיישבות הדרוזים ותוכנית "מצדה על הכרמל" משנות הארבעים. את הטיול נתחיל בביקור.
להמשך קריאה
ההר הירוק, על שום מה? הסבר בוטני

ההר הירוק, על שום מה? הסבר בוטני

יורם טהרלב כתב את השיר ההר הירוק.  מדוע דווקא הכרמל, ההר שלרגליו נולד וגדל יורם טהרלב, זכה בתואר "ההר הירוק"?
להמשך קריאה

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet