מידעון מרכז תרבות ידע ופנאי ספומבר 2016
מידעון מספר 83
בּוֹעֶרֶת הַגֹּרֶן בְּתֵל יוֹסֵף,
וְגַם מִבֵּית אַלְפָא עוֹלֶה עָשָׁן...
אַךְ אַתָּה לִבְכּוֹת אַל תּוֹסֵף
,נוּמָה, שְׁכַב וִישַׁן.

לַיְלָה, לַיְלָה, לַיְלָה אֵשׁ
תֹּאכַל חָצִיר וָקַשׁ,
אָסוּר, אָסוּר לְהִתְיָאֵשׁ
מָחָר נַתְחִיל מֵחָדָשׁ.

מָחָר צָרִיךְ לִירוֹת הַמַּסָּד,
בַּיִת לִבְנוֹ יִבְנֶה הָאָב.
הִנֵּה תִּגְדַּל, תָּרִים הַיָּד,
תֵּצְאוּ לַבִּנְיָן אָז יַחְדָּיו.

(עמנואל הרוסי)
משהו על התמונה למעלה - בביקור שערכתי ב"טבע-עז" במושב בן עמי (פרטים בהמשך) ראיתי במתבן, זו לצד זו, חבילות של קש (מימין) וחבילות של חציר (משמאל).  לאלה שאינם בעלי רקע חקלאי אציין שקש הוא גבעולי דגן (חיטה או שעורה) יבשים המשמשים בעיקר לריפוד הקרקע לחיות המשק ואילו חציר הוא צמחים שלמים ויבשים של קטניות (תלתן, אספסת, בקיה וכדומה) או דגנים (חיטה, שעורה, שיבולת שועל) המשמשים כמספוא להזנת חיות המשק במקום יציאה למרעה.

ולעניינינו

הקיץ חולף, החום הגדול, שנת הלימודים נפתחת ואיתה שנת הפעילות לגופים שונים.

בבתי הספר מתכננים פעילויות גיבוש לצוות המורים, טיולים קצרים, הרצאות וכו'.  זה גם הזמן לתכנן אירועים בית ספריים של תלמידים, הורים ומורים לציון סיום תוכניות לימודים בתחום הזמר העברי, לימודים על נעמי שמר, רחל המשוררת, אהוד מנור ואחרים. הרצאה מזומרת על נושאים אלה ואחרים היא רעיון נהדר לפעילות מהנה ומרגשת.

גם חוגי הבית חוזרים לפעילות לאחר נמנומי הקיץ.  הרצאות מרתקות על טבע האדם והמין האנושי בעיניו של זואולוג, וגם הרצאות מזומרות אודות מבחר יוצרים בזמר העברי ונושאים נוספים.

אוקטובר נובמבר הם תקופה מצויינת לטיולים במזג אויר סתווי ונעים. זה הזמן לשריין תאריכים לטיולים מתל אביב ועד הצפון הרחוק.

גם מועדון המטיילים בארץ הפלאות מתעורר לחיים, ומציע עוד טיול בהרשמה, "יש ערימה של חבר'ה על הדשא - בעקבות משוררי משמרות" ביום שישי, 30.9.16, רגע לפני ראש השנה.

ומה במידעון הפעם?

- החודש נפרדנו מנחצ'ה היימן ז"ל, מלחין פורה שיצר שירים רבים, יפים ואהובים. אביא את סיפורה של חוה אלברשטיין על השיר "כפל" אותו קבלה מנחצ'ה.

- הדרך העיקרית המאפשרת לאדם ללמוד היא חיקוי.  ראו ניסוי מרתק ומשעשע (שכבר בוצע בגרסאות שונות) על טבעו של האדם להצטרף ולחקות את התנהגות האנשים שסביבו.

- ציורי מדרכות היוצרים אשלייה תלת מימדית נפוצים בערים רבות בעולם ומפתיעים אותנו כל פעם מחדש. הפעם אביא סרטון בו ניתן לראות את תהליך היצירה של ציורי המדרכות.

יש כמובן מבצע, והמלצת החודש, וחידה מצולמת עם פתרון החידה מהמידעון הקודם.  כמו כן הוספתי מכתב קטן ששלחה לי לקוחה בעקבות טיול משפחתי.



 
נושאי החודש:
 כפל - הייקו* ישראלי (לזכרו של נחום היימן ז"ל)
חוה אלברשטיין מצאה במחברת של נחום הימן את השיר "כפל" של יהודה גור אריה. נחצ'ה אמר לה שהשיר נראה לא גמור וכמעט לא התייחס אליו, אבל דווקא השיר הזה, השונה כל כך משירי אותה תקופה שהיו עשירים בתאורי טבע ודימויים תנכיים. השיר הזה היה מאוד אישי ומהורהר וחוה התאהבה בו מיד..
הַאִיקוּ (ביפנית: 俳句) היא צורת שירה שמקורה ביפן המסורתית.
לפעמים אנחנו תוהים על מנהגים משונים שכולנו, בחברה, נוהגים לקיים. מסתבר שמנהגים עוברים מאדם לאדם בדרך של חיקוי, לא תמיד רציונאלי.
כך מציירים על מדרכות
ציורי מדרכות תלת-מימדיים הופכים לתופעה נפוצה בערי העולם ופסטיבלים בערים מרכזיות מזמינים אומנים לצייר אותם להנאת הקהל. ציורים אלה הפרושים על משטח דו מיימדי, יוצרים, כאשר מביטים מהזוית הנכונה, תעתוע...
 
"יש ערימה של חברה על הדשא - טיול מזמר בעקבות משוררי משמרות" לחצו לפרטים והרשמה
מבצע החודש
למזמינים שתי פעילויות, חוגי בית, קתדרות עממיות או ארגוני גמלאים

10% הנחה למזמינים שתי הפעילויות 
כולל הרצאות, טיולים, שירה בציבור

המבצע על הזמנות שיתקבלו עד סוף חודש ספטמבר לתאריכים עתידיים
 
לאיתי היקר,

תודה על הטיול שערכת לנו בבינימינה, במחוזותיו של אהוד מנור.  העברת את המסלול בצורה נעימה, השכלת אותנו והנעמת לנו.

כל המשפחה, הילדים, הבוגרים וגם קשישים יצאו מרוצים מאוד והצליחו גם ללמוד דברים חדשים, לשיר וליהנות ביחד מהאיחוד המשפחתי. 

שנה טובה ולהתראות בדרכים,

נורית בר עזר
הושעיה
 
המלצת החודש
השתתפתי החודש בהשתלמות מורי דרך, בהדרכת חברי, מו"ד עדנן כבישי, והנושא היה "קולינריה בגליל המערבי". טעמנו כנאפה ובקלאווה, שתינו קפה שחור, הכנו עלי גפן ממולאים, הסתובבנו בשוק כפר יסיף וחתמנו ב"טבע עז" במושב מי עמי.
טבע עז הוא מיזם חקלאי תיירותי של דיר עיזים גדול ומטופח בו חולבים חלב עיזים ומכינים ממנו גבינות עיזים משובחות.  
לצד הפעילות החקלאית המקום מקיים גם פעילות תיירותית ליחידים ולקבוצות.  המטיילים מוזמנים להאזין להרצאה על הענף, לבקר בדיר, להניק גדיים חמודים בבקבוקי פיטמה ואפילו לחוות חליבת עיזים באופן ידני.
לאחר הסיור בדיר אפשר להשתתף בסדנא להכנת גבינות עיזים ואף בטעימות.
אם רוצים להרחיב את הביקור במקום ניתן לארגן משחקים שונים, תחרויות היתוליות, פעילויות ODT ועוד ועוד.
טבע עז במושב בן עמי - זה הטלפון:  050-6887242  וזה האתר.
 
פתרון חידת חודש אוגוסט
תודה לרון חרמוני-להט, סופי מאיר,  עופר רביב, חדוה הדר, עמרם בר יעקב, צבי פיש וכמובן ליעל קריספין על התשובות המדוייקות, הפעם רבים שלחו תשובות. אכן, התצלום הוא בשעת אחר הצהרים מפסגת קרני חיטין לכיוון צפון מזרח אל מצוק הארבל ובקעת גינוסר.

ומה לקרני חיטין ולחודש יולי? נכון ענו כולם, כי בתאריך 4.7.1187, בדיוק לפני 829 שנים, ניצב במקום צבאו של צלאח א-דין אל איובי, המנהיג המוסלמי שניסה לפלוש אל הארץ ומולו התיצב צבא הצלבנים בפיקודו של  גי דה ליזיניאן.  השעה היתה שעת צהרים. הצלבנים, שעטו שריוני מתכת כבדים, צעדו למקום במשך שעות באור השמש היוקדת,

פרטי מהלך הקרב נתונים במחלוקת בין החוקרים, אולם נראה כי יש הסכמה כי התוצאה הסופית של הקרב, נצחון צבא צלאח א-דין וכיבוש חלק גדול מהארץ על ידו מידי הצלבנים, הושפעה במידה רבה מהחום הכבד ששרר בשדה הקרב ומחסור במים ממנו סבלו הצלבנים.

מסתבר שמזה כמה שנים מקיימים "משוגעים לדבר" שחזור מרהיב של הקרב ביום הרביעי ביולי, וכך גם השנה.  פרטים על השחזור תוכלו לראות כאן.

ועכשיו לחידת חודש ספטמבר 2016:
חידת חודש ספטמבר 2016

הפעם מבנה עם כיפה ירוקה.

1. מהו המבנה ועל שם מי הוא נקרא? 
2. מה היה מעמדו המיוחד עד מלחמת ששת הימים?

אשמח לתשובות נכונות וגם שגויות

בהצלחה
כתובת: רח' סביון 18, קרית טבעון 
טלפון: 052-2971119 
כתובת האתר: http://www.plaot.com
דואר אלקטרוני:  itai@plaot.com 
אפשר לשלוח הודעה דרך צור קשר - לחץ כאן לצור קשר
נשלח על ידי Truppo ניוזלטר