ר' אליהו שלוש בנה את ביתו על מגרש גדול מצפון ליפו, ואחר כך חילק את שארית המגרש ומכר חלקיו לאנשים שבנו בתיהם בנוה צדק. בית שלוש היה בן קומה אחת, אבל בשנת 1910 הוספה לו קומה שניה ואף גג מפואר. מול בית שלוש שכתובתו ברח' שלוש 33, בנתה משפחת אבולעפיה את ביתה בן שתי קומות (רח' שלוש 35, פינת רח' רוקח). את החדר בקומה השניה שכר בשנים 1909-1912 סופר צעיר בשם שמואל יוסף צ'אצ'קס, שנודע לימים בשמו ש"י עגנון.
עגנון הצעיר, שהיה צופה מרפסת דירתו אל חצרו של שלוש, התאהב באחייניתו של אליהו שלוש, מרגלית, והתאווה אליה. לימים עזר אומץ ופנה אל ר' אליהו שלוש וביקש לפגוש את מרגלית. אליהו שלוש כעס מאוד וסירב בתוקף למפגש. מה פתאום שנערה מבית ספרדי טוב תפגש בבחור בטלן, המשחת זמנו בכתיבה מיותרת, אביון ודל ואשכנזי, ועוד קוראים לו צ'אצ'קס.
עגנון נפגע מאוד מתגובתו של ר' אליהו שלוש והתנקם בו בספרו "תמול שלשום" בו תיאר את החדר בו גר: "חדרו של חמדת חדר ובאמת נאה הוא. עומד הוא לו לעצמו, ויש לו חמישה חלונות. בחלון אחד רואים את הים הגדול שאין לו סוף, ובחלון אחר רואים את הפרדסים הירוקים שאין להם שיעור, ובחלון אחר רואים את הבקעה שהרכבת עוברת בה, ומחלון אחר רואים את המדבר שעליו נבנתה אחר-כך תל-אביב, וחלון אחד פונה כלפי נווה צדק. על כן חביב חדרו של חמדת על חמדת...".
אז מהי הנקמה?
ביתו של שלוש ניצב ממערב לבית אבולעפיה, ומכיוון שהוא בית רחב, הוא הסתיר את הנוף לים ממרפסת בית אבולעפיה. תיאורו של ש"י עגנון את הנוף מתעלם מקיומו של בית שלוש המהווה מבנה חשוב ומרכזי בשכונה, וזו נקמתו של הסופר...
עוד מסיפורי תל אביב ונווה צדק בטיולים המזמרים עם איתי פלאות |
בית שלוש
צילם: איתי פלאות
רח' שלוש: בית שלוש משמאל (מאחורי האקליפטוס) ובית אבולעפיה מימין, בכתום. ניתן להבחין במרפסת חדרו של עגנון

צילמה: אידה סקלר |