הרצאות על טבע, שירה ומדע

ד"ר איתי פלאות, ביולוג עם ניסיון רב בהוראה ובמחקר באקדמיה, מגיש הרצאות מרתקות בתחום הטבע ובעיקר בתחום טבע האדם.
 
נושאי ההרצאות מגוונים ועוסקים בחושים, בהתנהגויות אנושיות, במיניות ואהבה, בדרכי חשיבה משונים וכדומה. ההרצאות והרצאות לחוגי בית מיועדות לקהל הרחב, מלוות במצגת מרהיבה, משעשעות אך יחד עם זאת מועברות בצורה אינטליגנטית.
 
בנוסף, מציע איתי פלאות "הרצאות מזומרות" בהם שרים ומספרים את הסיפורים שמאחורי השירים. נושאי הרצאות מזומרות תוכלו לראות בדף של שירה בציבור

על אשכי הגורילה והאשכים שלי

גורילהמסתבר ש(גם) גודל האשכים קובע!  והאשכים שלי גדולים מאשכים של גורילה, בדקתי. לא, אני לא חריג. ככלל אשכים של זכרים מבני האדם גדולים מאשכי הגורילה. מדוע ולמה?

בראיון שקיימתי בתוכנית "המועדון" בערוץ 23 וערוץ 1 הסברתי לדליק ווליניץ את המשמעות הביולוגית של העובדה שהאשכים של הגורילה קטנים מהאשכים של בן האדם. הסיבה נעוצה בהרכב האופייני של משפחת גורילות. הגורילה הזכר מחזיק הרמון של 4-6 נקבות והוא ורק הוא, הגדול והחזק, מזדווג איתן, מפרה אותן ודואג שאף זכר אחר לא ירביע אותן.  אם נזכור שנקבת הגורילה יולדת פעם בשנתיים-שלוש, הרי שלמעשה, כדי להפרות את הנקבות הזכר מזדווג פעמיים עד שלוש בשנה, ללא מתחרים ולכן אינו זקוק לכמות גדולה של זרע. מכאן, שאין שום סיבה שיתפחו במהלך הברירה הטבעית זכרים בעלי אשכים גדולים כי לאשכים גדולים, עבור הגורילה, אין יתרון.


 

 
קופי השימפנזה, לעומת זאת, נושאים בגאווה אשכים הגדולים כמעט פי שלוש מאשכי האדם. להבדיל מחיי המשפחה של הגורילות, אצל השמפנזים, כאשר הנקבה מיוחמת ומוכנה להפרייה, היא מכריזה על כך בפני כל הקהילה ומזדווגת עם כל הזכרים בלהקה.  כידוע, הברירה הטבעית "מעדיפה" את הפרט שייצר יותר צאצאים פוריים.  מבין כל הזכרים המפקידים את זרעם בנרתיקה של הנקבה המבייצת, למי יש סיכוי רב יותר שהזרע שלו יפרה את הביצית? נכון, בין היתר לזכר שישפוך אל הנרתיק כמות גדולה יותר של זרע. ומי יכול לשפוך כמות גדולה של זרע? נכון, הזכר בעל האשכים הגדולים המייצרים כמויות גדולות יותר של זרעים. מכאן, שאצל השימפנזים הברירה הטבעית "העדיפה" זכרים בעלי אשכים גדולים, ומבין בניהם של אלה, שירשו מאביהם אשכים גדולים, תהיה עדיפות בדור הבא לאלה שאשכיהם גדולים יותר. 


×©×™×ž×¤× ×–×”

 

 

אז מה זה אומר עלינו? בני האדם? אם האדם היה יצור מונוגמי לחלוטין ונאמן לגמרי, הרי שלא הייתה עדיפות לאשכים גדולים ואשכינו, הגברים, היו בערך בגודל של אשכי הגורילה (והאורנגאוטן הדומה לגורילה מבחינת דרכי הרבייה). העובדה שאשכינו גדולים יותר מעידה כנראה על יתרון אבולוציוני לגברים עם אשכים גדולים מה שמעורר תהיות לגבי עוצמתה של המונוגמיה במין האנושי במהלך ההיסטוריה.

 

עוד בנושא זה במסגרת ההרצאה המוגשות על ידי ד"ר איתי פלאות ובעיקר ההרצאה "אבולוציה של מין ואהבה באדם"

 
ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet