הרצאות על טבע, שירה ומדע

ד"ר איתי פלאות, ביולוג עם ניסיון רב בהוראה ובמחקר באקדמיה, מגיש הרצאות מרתקות בתחום הטבע ובעיקר בתחום טבע האדם.
 
נושאי ההרצאות מגוונים ועוסקים בחושים, בהתנהגויות אנושיות, במיניות ואהבה, בדרכי חשיבה משונים וכדומה. ההרצאות והרצאות לחוגי בית מיועדות לקהל הרחב, מלוות במצגת מרהיבה, משעשעות אך יחד עם זאת מועברות בצורה אינטליגנטית.
 
בנוסף, מציע איתי פלאות "הרצאות מזומרות" בהם שרים ומספרים את הסיפורים שמאחורי השירים. נושאי הרצאות מזומרות תוכלו לראות בדף של שירה בציבור

ציפורים מעדיפות גרעינים מבושלים?

האכלת ציפוריםסיפר לי ידיד ביולוג על מחקר שערך עם ילדי בית ספר בו נבדקה העדפת מזון על ידי ציפורים.  לציפורים הוגשו לבחירה גרעינים רגילים וגרעינים מבושלים.  הנחת התלמידים היה שציפורים יעדיפו את מזונם הטבעי, אך להפתעתם הציפורים העדיפו באופן מובהק לאכול גרעינים מבושלים. הכיצד?

הסיפור הזה הזכיר לי את משמעות "ביות" האש על ידי האדם הקדמון.  העדויות הקדומות ביותר לשימוש באש נמצאו דווקא בישראל, באתר הסמוך לגשר בנות יעקב. האש שימשה שם כנראה לחימום, תאורה ואולי להברחת חיות טרף. 
שימוש באש לצורך עיבוד מזון החל כנראה "רק" לפני כ 250,000 שנה, כלומר בתקופה בה נמצאו מספר מיני אדם באפריקה ואירו-אסיה, ונראה שאחינו, המין "הומו ארקטוס" היה הראשון שהשתמש באש לצורך עיבוד מזון.
מסתבר ששימוש באש לעיבוד מזון מהווה קפיצה אדירה מבחינת מעמדו האקולוגי של האדם. בטבע, אחד הדברים המרכזיים המגבילים את גודל האוכלוסייה הוא זמינות מזון.


חוחיות אוכלות זרעים, כמה נחמד
 
 
גילוי האפשרות לעבד מזון על ידי חימום באש יצר מבחר עצום של מיני מזונות שעד אז לא היו זמינים למאכל אדם. ככלל, חימום של חומר אורגני (מהחי או הצומח) גורם, בטמפרטורות מסוימות, לפירוק כימי של חלבונים וסוכרים. חימום גורם לדנטורציה של חלבונים ואף לפתיחת קשרים כימיים שאינם מתפרקים בתהליך העיכול במעי. משמעות הדבר היא שהנעכלות (החלק היחסי הנעכל) של הבשר עולה מאוד לאחר בישול, צלייה, טיגון וכדומה.

יש גם צמחים רבים שהאדם לא מסוגל לעכלם בעיקר כי הם מכילים רב סוכרים כמו עמילן ותאית (צלולוז). את החומרים האלה גופנו כמעט אינו מסוגל לפרק ולעכל וכרב סוכרים (מולקולות גדולות מאוד) הם אינם יכולים להיספג מהמעי אל תוך הגוף. חימום הצמחים גורם לפירוק חלקי של סוכרים אלה לרמה שאותה הגוף מסוגל להמשיך ולפרק לרמת חד-סוכרים שהגוף מסוגל לספוג.

מכאן ברור שברגע שהאדם (הומו ספיאנס או הומו ארקטוס או אחרים) החל לאכול מזון מעובד בחום, כמות המזון הזמין לאוכלוסיות עלתה באופן משמעותי. בעזרת שימוש באש אפשר להפיק מבשר כמות רבה הרבה יותר של אנרגיה וחומר, אפשר לעכל גם צמחים כמו עלים, גבעולים וכן תפוחי אדמה, קישואים, דגנים ועוד. חימום מזון גם מאפשר שימור מזון לאורך זמן והתגברות על תקופות של מחסור.

אז למה הציפורים מעדיפות גרעינים מבושלים? כי מהגרעין המבושל הן יכולות להפיק ערך תזונתי גבוה בהרבה מאשר לגרעין לא מעובד שקשה יותר לעכלו. 
 
אז למה ציפורים לא ניזונות בטבע מגרעינים מבושלים? על זה תחשבו בעצמכם!
(רמז למתקשים: הם עוד לא גילו את האש, לכן אין גרעינים מבושלים בטבע....)
 

עוד בנושא זה במסגרת הרצאות המוגשות על ידי ד"ר איתי פלאות
 
ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet