הרצאות על טבע, שירה ומדע

ד"ר איתי פלאות, ביולוג עם ניסיון רב בהוראה ובמחקר באקדמיה, מגיש הרצאות מרתקות בתחום הטבע ובעיקר בתחום טבע האדם.
 
נושאי ההרצאות מגוונים ועוסקים בחושים, בהתנהגויות אנושיות, במיניות ואהבה, בדרכי חשיבה משונים וכדומה. ההרצאות והרצאות לחוגי בית מיועדות לקהל הרחב, מלוות במצגת מרהיבה, משעשעות אך יחד עם זאת מועברות בצורה אינטליגנטית.
 
בנוסף, מציע איתי פלאות "הרצאות מזומרות" בהם שרים ומספרים את הסיפורים שמאחורי השירים. נושאי הרצאות מזומרות תוכלו לראות בדף של שירה בציבור

מוצרי מותרות הופכים למצרך בסיסי?

  אבולוציה של טלפון סלולארי         

 

באחת ההרצאות בסדרה על תולדות המין האנושי אני מסביר את נושא "המהפכה החקלאית".  מניתוח הנתונים מסתבר שהמהפכה החקלאית אמנם איפשרה לאדם להתרבות ולהאדיר את האוכלוסיה שלו על גבי כדור הארץ, אבל דיון בנושא מגלה שהמהפיכה לא הביאה לאנושות אושר.  בסך הכל יש הרבה יותר בני אדם אבל רובם הגדול חיים בתנאי עוני קשים, עובדים בעבודה קשה שאינה מתאימה לגוף האדם, וסובלים מצפיפות ומחלות.  אני מתכוון לבערך 85% מהאנושות, ולא לכ- 15% שאנחנו נמנים עליהם.

 

מלקטים וציידים  הפכו בני האדם לעובדי אדמה. הם החליפו סדר יום רגוע ומגוון של שיטוט במרחבי הטבע לסדר יום עמוס של עבודה חד-גונית בשדה.  הם החליפו מזון מגוון מאוד על פי מה שמצאו במזון חד גוני שבו הפחמימות מסופקות לרוב על ידי מין אחד של צמח (חיטה, אורז, תירס וכדומה).  הם הפכו פגיעים מאוד לבצורת ומחלות ביחס ללקטים-ציידים וכן הלאה.

 

אז האם העסקה של החלפת אורח חיים של ציידים-לקטים באורח חיים של חקלאים היתה כדאית מבחינת רווחתו של האדם הממוצע?  בוודאי שלא!

 

בתחילת המהפכה היה היבול החקלאי הקטן בגדר מותרות, תוספת למגוון המזונות הכולל.  לאט לאט הפכו המוצרים החברתיים למצרכים בסיסיים שלא ניתן להסתדר בלעדיהם.  כיצד?  למה לא חזרו החקלאים להיות לקטים ציידים?   

 

הסבר מעמיק בנושא ניתן בהרצאה עצמה, אבל כאן רציתי לתת דוגמא לתופעה נפוצה בה הופך מוצר מותרות עם הזמן למוצר בסיסי:

 

קחו למשל את הטלפון הסלולארי.  בתחילת שנות התשעים החל בארץ שיווק של טלפונים סלולארים על ידי חברת פלאפון.  המכשיר היה גדול וכבד, הקליטה היתה גרועה, והעסקה היתה יקרה מאוד (מנוי היה משלם גם עבור מי שמטלפן אליו).  מצד שני זה היה סמל הקידמה, סמל סטאטוס לעשירי העם, עד כדי כך שאנשים היו מדביקים מדבקה של "פלאפון" על הרכב כדי שיחשבו שהם מצויידים במכשיר.

 

רב העם סבר שהמכשיר בעצם מיותר.  מה אני צריך להיטלטל עם מכשיר גדול וכבד כזה כאשר יש לי טלפון גם בבית וגם בעבודה?  בשביל מה זה טוב?

 

אבל ראו מה קורה היום, כעבור 20 שנה.  טלפון סלולארי הוא "מצרך בסיסי". כמעט כל הציבור מצוייד בטלפונים חכמים (בשנות החמישים העריך מנכ"ל IBM כשהציג את המחשב הראשון, שהעולם לא יזדקק ליותר מחמישה מחשבים כאלה.....).  אנשים לא מבינים איך אפשר בכלל להסתדר ללא טלפון סלולארי (חכם). וכך מוצר מותרות הפך למצרך בסיסי, ויש עוד אלפי דוגמאות נוספות.

 

עוד בנושא זה במסגרת ההרצאות המוגשות על ידי ד"ר איתי פלאות ובעיקר ההרצאה "על רכילות, דמיון וניצול - כך השתלט המין האנושי על העולם".

ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119 


 


 

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet