הרצאות על טבע, שירה ומדע

ד"ר איתי פלאות, ביולוג עם ניסיון רב בהוראה ובמחקר באקדמיה, מגיש הרצאות מרתקות בתחום הטבע ובעיקר בתחום טבע האדם.
 
נושאי ההרצאות מגוונים ועוסקים בחושים, בהתנהגויות אנושיות, במיניות ואהבה, בדרכי חשיבה משונים וכדומה. ההרצאות והרצאות לחוגי בית מיועדות לקהל הרחב, מלוות במצגת מרהיבה, משעשעות אך יחד עם זאת מועברות בצורה אינטליגנטית.
 
בנוסף, מציע איתי פלאות "הרצאות מזומרות" בהם שרים ומספרים את הסיפורים שמאחורי השירים. נושאי הרצאות מזומרות תוכלו לראות בדף של שירה בציבור

עד סוף העולם בשביל הילדים

עד סוף העולם בשביל הילדיםבערוץ 10 מצאו נוסחא מנצחת: "עד סוף העולם", תחרות משימות בה מתחרים זוגות גרושים (ובמידה כזאת או אחרת מסוכסכים) כאשר הפרס ינתן לילדים המשותפים.

 

וכאן עולה שאלת ה"אלטרואיזם". הברירה הטבעית היא תחרות בין פרטים. מתי לאדם (או לכל יצור אחר) יש אינטרס לסייע לאחר, שהוא בעצם יריבו? 

 

שאלה זו נשאלת ונחקרת נמרצות על ידי חוקרי התנהגות בעל חיים.  לא אכנס כאן לעובי הקורה אבל אדבר על העקרון עליו נשענת התכנית "עד סוף העולם"

 

 יש שתי סיבות עקריות למה המבוגרים מוכנים להקריב את עצמם למען ילדים.  סיבה אחת היא החמלה שמעוררים בנו הקטנטנים.  על זה סיפרתי כבר במאמרון קודם על  "למה תינוקות וגורים כל כך חמודים?".  מסתבר שתינוקות וגורים של יונקים רבים, בעיקר טורפים, מעוררים במראה שלהם ובהבעת פניהם חמלה בקרב הבוגרים.  זהו כנראה מנגנון הגנה מופלא כנגד תוקפנות של הבוגרים, אבל יש עוד משהו


 השתובבות וחמלה בקבוצת שימפנזים

.

 סיבה נוספת וחשובה שבגללה מוכן פרט לסייע ואף להקריב את עצמו למען האחר, מצוייה במקרה של בני משפחה.  כל מי שלמד ולו שיעור אחד בגנטיקה יודע שמחצית הגנים של אדם (או חיה או צמח) מקורם בהורה אחד והמחצית השניה בהורה השני.  זה בעצם אומר שהבן שלי הוא למעשה "חצי עצמי".  ואפילו הוא רק חצי, הרי כל אחד יעשה הכל למען עצמו, לא ככה? גם אני ואחי (ואחותי) חולקים מחצית מהגנים שלנו, הרי שאחי הוא כמו בני מבחינת הקירבה הגנטית. 

 

 

חשבון פשוט מראה, אם כך, שנכדי, כמו גם בן אחי, חולקים איתי רבע מהגנים, והנינים שלי, כמו גם נכדיו של אחי, חולקים איתי שמינית מהגנים וכן הלאה. 

 

שותפות גנטית זו מסבירה את הנכונות להקרבה (עד הקרבת חיים) למען בני משפחה. 

בסרט הבא תוכלו לצפות בניסוי המדגים את העקרון הזה, על פיו כל אחד מוכן להקריב או להשקיע יותר למען בן משפחה, ככל שעולה הקרבה המשפחתית.

 

ניסוי להדגמת מחוייביות והקרבה במשפחה

 


כשמדובר בקבוצה גדולה ממשפחה, למשל עם, יש עניין לשלטון לקרב בין האזרחים ולתת הרגשה של משפחה אחת - "כל ישראל אחים".  זו אולי גם הסיבה לכך שלוחמים ביחידות הלוחמות מכנים זה את זה בשם "אחי" המדמה תחושת קרבה משפחתית.  ומי יותר מהחיילים האלה צריך להיות מוכן להקרבה עצמית למען חבריו ליחידה?

 

 

אנשי ערוץ 10 משכילים לנצל את האינסטינקט הזה, המחוזק בנורמה חברתית חזקה (אני מוכן להקריב הכל למען ילדי) ויוצרים מערכת של כוחות חזקים אך מנוגדים - מצד אחד המחוייבות לצאצאים ומצד שני הסכסוך שגרם לזוג להתגרש, והכוחות המנוגדים האלה יהוו עבורנו שעשוע לעונה בקרובה. אין ספק שרמת הריגוש במשחק תהיה גבוהה מאוד.

 

עוד בנושא זה במסגרת ההרצאות המוגשות על ידי ד"ר איתי פלאות ובעיקר ההרצאה האינסטינקט האנושי

ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119 


 


לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet