הרצאות על טבע, שירה ומדע

ד"ר איתי פלאות, ביולוג עם ניסיון רב בהוראה ובמחקר באקדמיה, מגיש הרצאות מרתקות בתחום הטבע ובעיקר בתחום טבע האדם.
 
נושאי ההרצאות מגוונים ועוסקים בחושים, בהתנהגויות אנושיות, במיניות ואהבה, בדרכי חשיבה משונים וכדומה. ההרצאות והרצאות לחוגי בית מיועדות לקהל הרחב, מלוות במצגת מרהיבה, משעשעות אך יחד עם זאת מועברות בצורה אינטליגנטית.
 
בנוסף, מציע איתי פלאות "הרצאות מזומרות" בהם שרים ומספרים את הסיפורים שמאחורי השירים. נושאי הרצאות מזומרות תוכלו לראות בדף של שירה בציבור

כמה רגלים יש לפיל?

כמה רגלים לפיל?כמה רגליים יש לפיל? (מתוך ההרצאה על "תעתועי ראיה")

 

הנה משפט פילוסופי עמוק (אבל לא יותר מדי):  "תמונה שלא מסתכלים עליה - אין לה משמעות".

 

 

 

מהי בעצם תמונה? שילוב של צורות וצבעים שכשלעצמם הם חסרי פשר. האדם המביט בתמונה הוא זה שמייחס לה משמעות, והוא עושה זאת מתוך המטען הפנימי שלו, מתוך ניסיונו והבנתו. למעשה, ההבנה שלנו את התמונה תלויה בתבניות שייצרנו לנו בעבר.

 

פיל

בתקופת היותי מרצה לזואולוגיה באוניברסיטה תליתי על קיר שבכניסה למשרדי תמונות של בעלי חיים. במקום עברו אז עשרות סטודנטים לביולוגיה, לתואר ראשון, לתואר מאסטר ולדוקטוראט. כולם הכירו את בעלי החיים ונהגו להביט בתמונות בעניין, אבל רק מעטים מאוד ביניהם ראו את הציור ושאלו את עצמם "כמה רגלים יש לפיל?".

 

 

מסתבר שרוב האנשים המביטים בתמונת הפיל לא מבחינים שיש איזו בעיה באזור הרגליים. והסיבה לכך די מובנת כיום. תארו לעצמכם שכל פיל שהייתם רואים, הייתם גם סופרים לו את הרגליים. במצב כזה לא הייתם מספיקים לראות את הג'יראפות...  אם האלגוריתם של תהליך ההתבוננות בפיל היה מחייב לספור שיש לו ארבע רגליים, כי אז, בהמשך, היינו צריכים לספור כמה ציפורניים יש לו בכל רגל, ואין לתהליך הזה סוף.

 

 

תהליך החשיבה שלנו בנוי כך, שברגע שהבנו משמעותה של תמונה אנחנו לא ממשיכים לנתח אותה ועוברים מיד הלאה. יש לזכור שמרגע שפתחנו את עינינו בבוקר עובר בהם רצף אינסופי של תמונות כמו בסרט, ואם ניתקע על כל תמונה לנתחה לעומק, לא נספיק לנתח את כל התמונות שאחריה, ולמעשה "ניתקע" בעבר על חשבון חוויית ההווה. לכן, כשאנו רואים מראה כלשהו ו"מבינים" אותו (או רק חושבים שהבנו אותו) איננו ממשיכים לנתח אותו או לעסוק בו.

 

כמה רגלים?כל מי שעוסק במחקר, או להבדיל, פותר סודוקו, מכיר את המצב בו אנו חשים תקועים ללא קצה חוט לפיתרון. לאחר שעזבנו את הבעיה לזמן מה ואנו חוזרים אליה, היא נפתרת כאילו מעצמה ובקלות. זוהי דוגמא לכך שמרגע שהבנו בעיה בדרך מסוימת קשה לנו מאוד להתבונן בה מזווית אחרת. פתרון מעשי למצב זה מצוי בטכניקות שאנו משתמשים בהם שוב ושוב כמו "סיעור מוחות", "ישיבת צוות" וכדומה, שלמעשה נועדו לאפשר לכמה אנשים לבחון בעיה בתקווה שחלק מהאנשים יראו אותה מזוויות שונות ויאפשרו למקבל ההחלטות להיות ער לאפשרויות השונות בהן ניתן להבין את המצב.

 

 

לאחרונה הביא לי אחד מידידי צילומים שבעזרתם ניסה בכל זאת להוכיח שיש פילים עם חמש רגליים.  התבוננו ושיפטו בעצמכם:

 

 

 

עוד בנושא זה במסגרת ההרצאות המוגשות על ידי ד"ר איתי פלאות ובעיקר ההרצאה  תעתועי ראיה

ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119 

 


 

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet