הרצאות על טבע, שירה ומדע

ד"ר איתי פלאות, ביולוג עם ניסיון רב בהוראה ובמחקר באקדמיה, מגיש הרצאות מרתקות בתחום הטבע ובעיקר בתחום טבע האדם.
 
נושאי ההרצאות מגוונים ועוסקים בחושים, בהתנהגויות אנושיות, במיניות ואהבה, בדרכי חשיבה משונים וכדומה. ההרצאות והרצאות לחוגי בית מיועדות לקהל הרחב, מלוות במצגת מרהיבה, משעשעות אך יחד עם זאת מועברות בצורה אינטליגנטית.
 
בנוסף, מציע איתי פלאות "הרצאות מזומרות" בהם שרים ומספרים את הסיפורים שמאחורי השירים. נושאי הרצאות מזומרות תוכלו לראות בדף של שירה בציבור

על האבולוציה של האושר

אושרמהו האושר? אותו דבר אחריו אנו רודפים כל חיינו, אותה תחושת סיפוק נעימה לאחר הצלחה, משאת הנפש אותה אנו מאחלים ליקירינו ביום חגם, התחושה שנקשרת ב"עושר" בסופן של אגדות - "ומאז הם חיים בעושר ואושר עד היום הזה".

 

מסתבר שהאושר אינו אלא מולקולה אחת או יותר המופרשת בגופינו ומקנה לנו תחושה נעימה מאוד הגורמת לנו לשאוף אליה עוד ועוד. כל תהליך ביוכימי או מולקולארי בגוף האדם הוא תוצאה של ברירה טבעית במשך דורות רבים שנִיפְּתָה את התכונות הפחות מועילות להישרדות והעבירה דרך מסננת הדורות תכונות שיש בהן תועלת ליצור הנושא אותן. 

 

 

אם כך, מהו אותו אושר וכיצד הוא מסייע למין האנושי (וכנראה גם למינים אחרים) לשרוד ולהצליח להתרבות?

האושר הוא גמול על הצלחה. האושר נועד לתגמל את היצור על הצלחה בחיים - השגת טרף מזין ואיכותי, ניצחון על אויב אכזר, פתרון בעיה סבוכה, מציאת מסתור מפני גל קור פתאומי, מציאת בת/בן זוג מתאים לרבייה, הצלחה בטיפול בצאצאים וצפייה בהתפתחותם המוצלחת ועוד.

 

כשלוןמכאן, שאין בנמצא "אושר נצחי".  תחושת האושר הנעימה גורמת לנו לכמיהה אל האושר, אותו נשיג על ידי הצלחה. אבל המנגנון הביוכימי בנוי כך שכשאנו מגיעים לתחושת האושר, זו מתפוגגת תוך זמן ושוב אנו חוזרים אל השגרה הרגילה, ושוב אנו שואפים אל האושר הנכסף. 

 

למה לא ניתן להגיע לאושר מוחלט, נצחי, מתמשך?  כי אם יגיע אדם, או יצור כלשהו, לאושר מתמשך ובלתי פוסק, כי אז תופסק הכמיהה לאושר ונחדל להתאמץ להשיגו. נפסיק לשאוף להצלחה, למציאת מזון משובח, לרבייה מוצלחת וכל השאר ופשוט נחדל מפעילות חיונית. אלה שאצלם תחושת האושר היא זמנית ימשיכו לשאוף אליו ולהתאמץ להגיע להישגים שיאפשרו להם להצליח יותר בחיים מאשר אלה המצויים באושר תמידי ואינם מתאמצים יותר.

 

כך בדיוק עובדת גם תחושת הכישלון. תפקידה לגרום לנו לאי נעימות זמנית לאחר אי הצלחה כדי לדרבן אותנו להימנע מכישלונות וכך להצליח יותר בחיים, כלומר (במונחים ביולוגיים) בהישרדות וברבייה. מי שלא חש תחושת כישלון צורבת, לא ינסה להימנע מכישלון, ומי שחש תחושת כישלון תמידית, יתייאש מלנסות שלא להיכשל.

 

עוד בנושא זה במסגרת ההרצאות המוגשות על ידי ד"ר איתי פלאות ובעיקר ההרצאה האינסטינקט האנושי

ליצירת קשר לחצו על הקישור צור קשר או חייגו 052-2971119 


 

לפרטים ויצירת קשר

איתי פלאות: 052-2971119

כל הזכויות שמורות לד"ר איתי פלאות, מרכז תרבות ידע ופנאי © שירה בציבור
ד''ר איתי פלאות | itai@plaot.com | 04-9533736 | 052-2971119

Tivonet